Den nya virusvarianten, som egentligen heter BA.2.86, oroar och förbryllar forskarna. Dels har den upptäckts på flera platser samtidigt i världen, utan att de drabbade varit ute och rest nyligen. Dels vet man inte än vad den har för egenskaper mer än att viruset troligtvis smittar lättare än tidigare varianter.
– Under tiden som vi har haft omikronvarianten har feber och huvudvärk varit vanliga symptom. I samband med den nya varianten har det kommit observationer av fall med vanliga symptom plus exempelvis röda ögon. Även smak- och luktbortfall, som många hade i början av pandemin, har rapporterats in igen, säger René Kaden.
Hög feber, luftvägsinfektion och dålig mage kan vara andra symptom.
De första fallen av Pirola upptäcktes i bland annat Storbritannien och Danmark i augusti. I Sverige har de senaste veckorna cirka 15 fall upptäckts. Det som förvånar forskarna är att Pirola har väldigt många mutationer. Detta virus har drygt 30 mutationer i det så kallade spikeproteinet som viruset använder sig av för att ta sig in i cellerna.
Både Världshälsoorganisationen (WHO) och Folkhälsomyndigheten har BA.2.86 på en lista för särskild övervakning.
– Vi blev lite nervösa när vi fick in två fall i lördags. Det var nattpersonalen som upptäckte det och det är inte så att man säger att vi tar det i nästa vecka, utan nu är vi extra uppmärksamma, säger René Kaden.
Han säger att de i vanliga fall har en "evolution", en utveckling som de kan följa när det gäller hur ett virus muterar.
– Då är vi bättre på att se vad ett virus kan göra. När så här många mutationer dyker upp på en gång så vet vi inte än vad det kan ge viruset för egenskaper.
På ett äldreboende i England har det rapporterats om ett utbrott av Pirola. Där var det personalen, de yngre, som fick mest symtom – inte de äldre.
– Det kan bero på att de äldre var bättre vaccinerade eller på något annat. Just nu har vi inte många som är svårt sjuka i covid i Sverige, men det kan också bero på att vi har ett bättre immunförsvar just nu, säger René Kaden.
Han tror att mörkertalet är stort, att viruset kan ha funnits ett tag i landet och därför kunnat mutera utan att de upptäckt det.
– Virus försöker gömma sig så bra de kan, i bästa fall märker vi inte ens att vi har dem.
En annan förklaring kan handla om att testningen var mycket högre tidigare, när alla som var förkylda skulle gå och testa sig.
– Ja, vi har också den utmaningen att vi inte har samma breddscreening som förut. Nu provtas bara patienter inför operationer och liknande. Därför kan mörkertalet för den här varianten vara mycket större.
Borde vi ha fler tester igen?
– Den bevakning vi har nu bygger i stora delar på analyser av avloppsvatten. Jag ser inget behov av att återinföra att alla måste testa sig då de är snuviga. Men det vore en möjlighet att de som vill testa sig frivilligt kunde få göra det, så att vi ändå får in statistik. Men sedan är förstås frågan vem som ska betala.
När det gäller höstens covidvacciner så är rekommendationen från Folkhälsomyndigheten att personer i riskgrupp och de som är 65 år eller äldre ska vaccinera sig.
I Kalmar län finns inget dokumenterat fall, men biträdande smittskyddsläkare Arsene Nzobandora säger att det inte betyder att virusvarianten inte finns i länet.
– Vi gör så få tester nu.