Tidigare vanliga fåglar minskar

Gråtrut och ejder är exempel på tidigare talrika fåglar som nu har minskat kraftigt i skärgården. Troligen finns det flera orsaker.

Föreläste. Tommy Larsson, ornitolog från Oskarshamn, berättade om fågellivet i skärgården och hur det har gått för de olika arterna.

Föreläste. Tommy Larsson, ornitolog från Oskarshamn, berättade om fågellivet i skärgården och hur det har gått för de olika arterna.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Fågelliv2016-01-20 21:38

På onsdagskvällen hade Tjust fågelklubb en intressant föreläsning med Tommy Larsson från Oskarshamn, som sedan många år tillbaka jobbar på uppdrag av länsstyrelsen med inventering av fågellivet i ytterskärgården.

Ett 40-tal personer kom till fritidsgården Åby herrgård i Gamleby för att höra honom berätta om sitt arbete.

Under årens lopp har Tommy Larsson sett stora förändringar i antalet individer av de olika arterna. För en del har utvecklingen varit positiv, för andra negativ.

Men en sak som oroar honom är att vissa arter, som förr var väldigt vanliga, har backat så kraftigt. Till exempel gråtruten.

– Det är allvarligt när en vanlig fågelart dippar så enormt.

Det har spekulerats mycket i vad det kan bero på. Antagligen finns det flera förklaringar. En är i alla fall att det har att göra med en tarmsjukdom hos gråtrutarna, men vad den i sin tur orsakas av, vet man inte riktigt.

Strandskatan, en annan karaktärsfågel i skärgården, visar på en svag minskning under perioden 1990–2015. I Västerviksområdet finns det mellan 15 och 25 par.

Liksom flera andra fågelarter hade strandskatan ett tufft häckningsår 2015, på grund av att det var regnigt och kallt, och flyttade tidigare än normalt.

Ett annat besvärligt år var 2001, då många arter hade problem med sina häckningar.

En art som har ökat i skärgården är emellertid havsörnen. Vid föreläsningen i Gamleby blev det en diskussion om hur detta har påverkat utvecklingen för övriga arter i skärgården, då örnarna tar många fåglar.

Det gör även berguven, som det finns en hel del av runt Oskarshamn, men färre av i våra trakter.

Knölsvanen finns också i ytterskärgården, men får knappt ut några ungar. Tommy Larsson flaggar för att det här är en art som på sikt kan gå tillbaka.

– Om tio år kanske vi ser en dramatisk nedgång på just knölsvan. Det går dåligt för dem, och man vet inte säkert varför.

Grågåsen, däremot, har ökat kraftigt. Andra arter som har ökat i skärgården, om än inte på samma sätt som grågåsen, är bland andra småskrake, snatterand, vigg och rödbena.

Värre har det gått för roskarlen. I början av inventeringsperioden var den vanlig. Nu har den nästan försvunnit från vår skärgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om