Sedan en tid tillbaka bor hon i huset på Tomtegatan, där hon är uppväxt, tillsammans med sin mamma och sina två hundar Bella och Bicho. Hundarna har fått följa med hem från Mallorca där Eva har bott i några år.

Det hela började med att hon läste textil på gymnasiet. I Stockholm fanns det möjlighet att gå ett tredje år men för Eva blev det i stället Borås.

– Min mamma hjälpte mig att hitta en påbyggnadsutbildning i mönsterkonstruktion med databehandling där. Vi var bland de första som använde oss av datorer till det. Jag hade jätteroligt där, vi var åtta som delade på en stor lägenhet och alla kom från olika håll i landet.

Artikelbild

| Lille Bicho trivs i mattes famn. Han är en räddningshund från Mallorca, där Eva har bott de senaste åren.

– Då fick jag blodat tand och ville inte hem till Västervik igen.

Färden gick i stället vidare till Stockholm och här skulle hon bli kvar i omkring 30 år. Eva kombinerade arbete på varuhuset PUB med att jobba som textillärare på kvällarna och sedan läste både ekonomi och skrädderi. Hon fick jobb på H&M, träffade sin man Per och rotade sig i storstaden.

– Men jag har alltid varit hemma mycket i Västervik. Familjen är väldigt viktig för mig så det har varit betydelsefullt att komma hem.

När Eva tröttnade på jobbet på H&M tog hon tjänst­ledigt för att plugga fotografi.

– Att fota har alltid varit min hobby. Så jag tog tjänstledigt från jobbet och gick en fotoutbildning. Jag fick lite uppdrag, bland annat från H&M och så tog jag taxileg samtidigt, för att ha vid sidan om fotograferingen.

Äktenskapet tog slut, Evas pappa blev sjuk och Eva, som berättar att hon har lätt att dras med i saker, arbetade sig till slut upp till en utmattning. Några år tidigare hade hon upptäckt yogan, men då var det mest något som kom och gick i hennes liv.

– Jag hade länge känt en längtan efter att fördjupa mig i yoga. Jag behövde komma ifatt mig själv. Jag tappar tråden ibland i vardagen och yogan har blivit ett ankare.

2012 träffade hon sin yogalärare Mattias Hagman, som är en av ledarna för yoga­lärarutbildningen inom ­Satyananda yoga. Det är en yogatradition som har sina rötter i klassisk yoga. Det blev början till en utbildning som spände över två och ett halvt år.

– Vi ses i retreatform och man spränger in det i sin vardag. Yogan har fått mig att kunna hantera livet bättre och ger mig kontakt med min inre röst.

Tankarna om att flytta utomlands hade också kommit och gått under åren, och när Eva träffade sin numera före detta partner bestämde de sig för att göra verklighet av det.

– Vi båda älskar öar och vi ville hålla oss inom Europa, så vi tittade på Ibiza, där mitt ex har bott tidigare.

Men valet föll sedan på Mallorca, där de båda hade kontakter och hade semestrat tidigare.

– Så 2016 sålde jag min lägenhet och så köpte vi en husbil och bilade ner. Vi tog färjan över med husbilen, fast då hade vi redan fått tag i ett hus.

– Tiden på Mallorca blev en både inre och yttre resa. Vi fick mycket tid för varandra som par och insåg till slut att vi bara skulle vara vänner, så vi skildes i samförstånd.

Eva ville hem till Sverige, till familjen, och framför allt till sin mamma som nu blivit ensam. Hennes partner ville inte alls bo i Sverige, utan trivdes fint på Mallorca.

– Jag kände att jag var på fel plats just nu.

Vad säger din mamma om att du har flyttat hem igen?

– Hon älskar det! skrattar Eva.

– Visst har det varit en omställning, men det är också en trygghet att ha varandra.

Eva har också sin syster Åsa, med tre barn och fyra barnbarn i staden och brodern Bo på närmre håll, något som hon uppskattar.

På Mallorca jobbade hon som fotograf och yogalärare, i Västervik har det blivit taxi och yoga.

– Men det är fint så!

Eva och hennes ex har också delad vårdnad halvårsvis om hundarna, som hon nu under hösten ska flyga tillbaks till Mallorca för vintern.

– Vi får väl se hur det går. Jag upplever att det är mycket svårare att ha hund här än i Spanien. Bella till exempel, beaglen, älskar att leka med andra hundar, men här är det inte så lätt.

Lilla blandisen Bicho är däremot lite mer reserverad. Han kommer från ett räddningscenter och var väldigt osäker och ganska aggressiv till att börja med. Men nu har han blivit mycket lugnare och tillbringar gärna tiden sovande i mattes knä.