– Spannmålsskörden kommer att bli hyfsat normalstor. Inte någon toppskörd, men okej. Vete, havre och korn fick tillräckligt med fukt för att utveckla kärnorna, säger lantbrukare Björn Riedmüller på Stora Sandereds gård, Loftahammar.
Den kalla våren och torra sommaren i landet verkar inte ha haft någon negativ påverkan på den kommande skörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd (ärtor och bönor reds.anm). Lantmännen spår i sin skördeprognos för 2017 en totalskörd på cirka 6,1 miljoner ton vilket är i nivå med femårssnittet. Förra året låg skörden på 5,9 miljoner ton och 2015 var det rekord på 6,7 miljoner ton.
Mikael Jeppsson, chef för Lantmännens spannmålsenhet, säger i ett pressmeddelande:
– Den torra och kalla inledningen av våren försenade starten, vilket normalt påverkar avkastningen negativt. På många håll i Sverige har vi även haft låga grundvattennivåer vilket blir tydligt vid lägre regnmängder och torra perioder. Endast Skåne, Blekinge och södra delen av Gotland har fått normala regnmängder hittills i år. Detta gör att avkastningen kommer att variera mellan områdena.
Vallskörden, ensilaget som samlas i de stora vita balarna ute på fälten och ska bli till foder, blir betydligt sämre än förra året enligt Björn Riedmüller.
– Vi hade en bra förstaskörd, en dålig andraskörd och troligen blir det en dålig tredjeskörd. Det har varit alldeles för torrt.
Det som behövs nu är nederbörd.
– Jag hoppas på regn i tre dagar, uppåt en 50 till 70 millimeter så marken hinner suga åt sig fukten ordentligt. Sedan fint i några dagar. Då kan vallen återhämta sig.
Blir det brist på vall finns det risk för att lantbrukare inte får ihop tillräckligt med foder till sina djur. I södra kommundelen verkar dock läget vara bättre vad gäller vallskörden.
– Vi har haft en normal första- och andraskörd. Det har kommit lite regn och det ser hoppfullt ut inför den tredje skörden som blir någon gång i slutet av augusti eller början av september, säger Mattias Magnusson, rättare på Wirum säteri, Blankaholm.
På Wirum säteri finns 240 kor, kalvar och ungdjur. Den spannmål som odlats på säteriet har slagits till grönfoder.
– Förra året tömdes våra reserver på grund av den dåliga skörden. I år har vi blandat spannmål i ensilaget. Det blir riktigt bra och fodret kommer räcka till våra djur. Men eftersom vi inte skördat spannmålet på vanligt vis kommer vi behöva köpa in halm till ungdjuren.