Under förra året såg polisen ett mönster. I norra och mellersta Kalmar län var det ovanligt många villainbrott. Under sommaren ökade antalet. I flera fall låg brottsplatserna nära varandra och brotten utfördes på liknade sätt. Tjuvarna hade bland många platser gjort inbrott i Gunnebo och Ankarsrum.

Polisens insatser ledde till att man inledningsvis fokuserade på två personer som bodde i en mindre ort i Vimmerby kommun. Det ledde till att man också fick nys om de två andra inblandade i stöldhärvan. I slutet av augusti slog polisen till och stoppade de fyra männens bil när de var på väg söderut. När polisen visiterade bilen och senare en av de åtalades lägenhet hittades mängder av smycken och annat stöldgods.

Huvudmannen i ligan, en man född 1989, var åtalad på en rad av punkter. I 22 fall dömdes han för grov stöld och försök till grov stöld. Mannen döms till fängelse i två år och sex månader. Han och en av hans kamrater ska också betala betydande skadestånd till en rad personer. Mannen frikändes i fem fall för grov stöld.

Hans ett år äldre kamrat dömdes i elva fall för grov stöld och i ett fall för häleri. Han frikändes på fem punkter. En tredje man, född -88, dömdes i 19 fall för grov stöld och frikändes i tre fall. Samtliga tre män utvisas ur Sverige och kommer inte att få återvända förrän i augusti 2026.

En fjärde man döms till fyra månaders fängelse och utvisning. Han får återkomma 2021. Hans fängelsestraff anses helt verkställt.