Undersökningen är en del i projektet Nationell patientenkät som genomförs vartannat år på samtliga akutmottagningar i Sverige. Hösten 2014 fick 54 000 patienter ett brev hemskickat där de fick chansen att tycka till om sin vistelse på akuten. Det rörde sig om runt 60 olika punkter som exempelvis bemötande, delaktighet, tillgänglighet och upplevd nytta.
I Kalmar län var det 47,4 procents svarsfrekvens, vilket innebär att det var runt 200 svar som kom in angående Västervik.
Svaren gav positiva besked för personalen där. Västervik hade bra siffror redan för två år sedan – de har nu blivit ännu bättre.
Kalmar läns landsting – som i det här fallet innefattar Västerviks, Oskarshamns och Kalmars akutmottagningar – placerade sig topp tre i riket på samtliga punkter.
Västervik var lika bra, eller bättre, än Kalmar län rakt igenom.
– Det är jätteroligt förstås. Vi försöker hela tiden att bli bättre och utvecklas, och just det tror jag är en stor förklaring till det här. Om man är nöjd och lutar sig tillbaka, då blir det lätt en försämring, säger Karl Landergren, verksamhetschef på akutmottagningen.
En vanlig dag kommer det i snitt in 60 patienter till akutmottagningen. Det kräver viss kompetens hos de anställda, och Karl och Majid anser att de har prickat rätt på den punkten.
– Det gäller att vara flexibel och stresstålig. Ibland kan det komma in tio personer på en timme, sedan ingen under två timmar. En annan viktig sak är förmågan att se människan och inte bara fastna i datorer. Det tror jag är en väldigt viktig grej, säger Majid.
Läs mer i onsdagens tidning.