Klart: Beslutet som ska rädda sjön i sommar

Sjön Yxern ska inte torrläggas i sommar. Länsstyrelsen har fattat ett beslut om minskad avrinning som gäller tre år framåt.
– Det räddar sjön åtminstone tillfälligt, säger Urban Hjälte, i organisationen Älvräddarna.

Yxern som ligger på gränsen mellan Västervik och Vimmerby kommuner är Kalmar läns allra största sjö. Med en torrsommar skulle sjöns yta ha kunnat halveras.

Yxern som ligger på gränsen mellan Västervik och Vimmerby kommuner är Kalmar läns allra största sjö. Med en torrsommar skulle sjöns yta ha kunnat halveras.

Foto: Elin Elmström

Totebo2025-03-20 10:00

I förra veckan berättade vi att vattenståndet i sjön Yxern var ovanligt lågt för årstiden. Boende kring sjön befarade en repris från sommaren 2016 då stora ytor torrlades, och djur- och växtliv tog stryk.

Så ser det inte ut att bli i år. På måndagen fattade länsstyrelsen ett tillfälligt beslut om hur mycket vatten som får tappas ur sjön. Under sommarmånaderna ska avtappningen ligga på 400 liter per sekund.

Man tar också bort det "domedagsvillkor" som fanns i den gamla vattendomen från 1938. Om sjöns vattenstånd skulle sjunka under 90,05 meter så skulle dammluckorna öppnas helt. Följden skulle bli att vattenståndet snabbt skulle sjunka ytterligare, och eftersom dammluckorna stod öppna så skulle det ta tid för sjön att bygga upp vattenståndet igen till normala nivåer.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att risken fanns att så skulle bli fallet framåt augusti om det blir en nederbördsfattig vår och en varm sommar. När vattenståndet är normalt har Yxern en yta på 13 kvadratkilometer. 2016 torrlades stränderna och ytan sjönk till tio kvadratmeter. Om luckorna öppnades helt beräknas ytan sjunka till sju kvadratmeter.

Länsstyrelsens villkor är tillfälliga och gäller tre år framåt.

En som är nöjd efter länsstyrelsens beslut är Urban Hjälte, sakkunnig i vatten- och fiskevårdsfrågor i organisationen Älvräddarna.

– Vi vände oss till länsstyrelsen den 3 mars. Beslutet kommer 15 dagar senare. Det är snabbt arbetat.

Han säger villkoret räddar sjön, åtminstone för tre år framåt. Under den tiden hoppas han att arbete kommer igång med långsiktigt hållbara villkor.

Vi har tidigare berättat att det finns motstridiga intressen att väga in när man sätter villkoren för sjön:

• För lågt vattenstånd drabbar djurlivet och torrlägger stränderna runt sjön.

• Stryper man avrinningen för mycket drabbas istället lantbrukare runt sjön av översvämningar när vattenståndet stiger. Nedströms finns en oro för att Yxeredsån ska sina.

Kanske har länsstyrelsen lyckats hitta en gångbar kompromiss. En av dem som varit oroliga längs Yxeredsån är Kjell Hallenquist. Han låter nöjd när han får höra de nya villkoren. Det liknar villkor som fanns med i den tillfälliga domen som gällde mellan 2017 och 2024

– Då verkade det som att både sjön och ån fick tillräckligt mycket vatten.

Även Anders Edin på bolaget Småkraft som äger flera vattenkraftverk nedströms är positiv:

– Nu finns möjligheten att undvika onödigt låga nivåer, skriver han till oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!