När Efva Kinnerfors flyttade till sitt hus fanns det bara flugor i trädgården. I dag kryllar det av fjärilar och andra vilda pollinerare. Steg för steg har hon utvecklat trädgården till en plats där de vill vara – nu finns här både bar, hotell och restaurang för de nyttiga flygfäna.

De vilda pollinerarna är hotade eftersom jordbruket bli alltmer ensidigt, de behöver både mat och någonstans att bo för att klara sig.

Bland pollinerarna är fjärilarna de vackraste att se på.

Artikelbild

| Påfågelöga är Efva Kinnerfors favorit. Här sitter den på en Kungsmynta.

Jag har låtit min kungsmynta sprida sig och växa upp som en häck och där kryllar det av fjärilar. Jag kan stå och titta på dem hur länge som helst när de jobbar. Allra vackrast är påfågelfjärilen, säger Efva.

Något för alla

Kungsmynta, liksom många andra kryddväxter, är populär hos de flesta pollinerare. Men för att fjärilen ska trivas krävs flera olika typer av växter.

Fjärilen genomgår flera stadier under sin livstid, så det behövs en plats att lägga ägg på, någonting för larverna att äta, någonting för fjärilarna att äta, och dessutom någonstans för de övervintrande fjärilarna att gå i ide, säger Efva Kinnerfors.
Artikelbild

| "I år har det dykt upp en ny sorts gräsfjäril i min trädgård", säger Efva Kinnerfors. Gräsfjärilar har ögonmärken på vingarna för att skrämma bort eller förvirra rovdjur.

Flera växter, till exempel klöver och andra baljväxter som kärringtand och sötväppling, är viktiga både för sin nektar och för att vissa fjärilar lägger sina ägg där. Andra enskilda växter är en förutsättning för en viss fjärils fortlevnad. Blåvingen minskar i antal och hotas bland annat av att betesmarker växer igen.

Odlar nässlor

Artikelbild

| "Man blir som gladast av den allra första fjärilen, och ofta är det citronfjärilen som är budbäraren för att säsongen drar igång", säger Efva Kinnerfors.

Efva är beredd att göra mycket för fjärilarna. Till exempel odlar hon nässlor och tistlar – viktig mat för en massa olika fjärilslarver.

Tistlarna har jag inte i trädgården, men i närheten. Nässlor finns det alldeles för lite av i omgivningarna, så det odlar jag. Men jag använder nässlorna själv också, säger hon.
Artikelbild

| Vinbärsfuks.

En besvärlig sak med fjärilslarverna är att de ofta äter det man egentligen vill ha kvar i trädgården. Kållarverna är hopplösa för den som vill odla till exempel grönkål. Efva har löst det genom att offra några plantor till larverna.

De verkar gilla broccoli, så jag odlar alltid lite broccoli bredvid grönkålen som offerplantor till kållarverna. Jag sätter också grönkål på många olika platser så klarar sig alltid några plantor.
Artikelbild

| Efva Kinnerfors är styrelseledamot i Svenska örtasällskapet, föreläser om örter och driver bloggen efvasorter.se och youtubekanalen Efvas örter.

Enkla blommor

När du planerar vårens rabatter, tänk på att fjärilsrestaurangen ska kunna erbjuda mat under hela säsongen.

Artikelbild

| Ringblomma.

Satsa inte bara på en sorts blommor utan se till att något som fjärilarna vill ha alltid blommar. Tidiga vårblommor behövs för övervintrarna, som citronfjäril, påfågelöga eller nässelfjäril.

Smart är också att placera många blommor av samma sort tillsammans, det gör det lättare för pollinerarna att hitta rätt. När du väljer perenner, tänk så enkelt som möjligt så passar det fjärilarna. De minst förädlade blommorna är ofta de som har mest nektar och doft.

Artikelbild

| Efva Kinnerfors har skapat en fjärilsvänlig trädgård.

Fjärilar skiljer sig från andra pollinerare eftersom de har så lång sugtunga. Humlor och bin kan krypa in i krångliga, fyllda blommor, medan fjärilen gärna sitter stabilt för att kunna sänka ner sin sugtunga och dricka nektar.

Vatten i baren

Bortsett från restauranger för fjärilar och larver behövs en vattenbar i trädgården. Efva har hängt upp flera vattenfat och en ljusstake av glas med vatten i ljushålet.

Det får inte vara för djupt, då kan de drunkna. Det är bra att hänga i träd och buskar så att de slipper gå ner på marken. Dessutom är de mindre exponerade än de blir vid ett öppet fågelbad. Man kan gärna lägga i lite stenar eller kulor där de kan sitta.

När höststädningen närmar sig är det dags att tänka på boplatser för fjärilarna till vintern. Efva Kinnerfors tips är att inte städa för noggrant.

Spara lite rishögar och något dött träd så har de någonstans att ta vägen. Har du ved ute så är det utmärkt för fjärilarna. De flesta övervintrar som ägg eller puppa.