Betydande framsteg har rapporterats från den fjärde ronden av handelssamtal som pågått i Washington under veckan.

USA har krävt omfattande strukturella förändringar från Kina för att stoppa såväl stölder av amerikansk teknologi som kraftiga subventioner till kinesiska statsägda företag.

Analytiker bedömer att det kommer att bli svårt för kinesiska företag att möta kraven och tippar att Kina i stället kommer att erbjuda sig att importera enorma mängder amerikanska varor för att jämna ut handelunderskottet och blidka Trump.

Flera separata avtal

Under torsdagen köpslog ledande amerikanska och kinesiska toppförhandlare över detaljerna i en principöverenskommelse för att få slut på handelskriget mellan länderna.

"Det är inte förvånande. När du går från att skissa upp ett utkast till att fylla i detaljerna, så är det naturligtvis då som det blir mer utmanande", uppger en källa med insyn i förhandlingarna till Reuters.

Principöverenskommelsen mellan länderna uppges omfatta sex centrala områden för vilka separata avtal ska upprättas, däribland immaterialrätt, tekniköverföring och tullfrihet.

Överväger förlänga fristen

Redan i förra veckan träffade Kinas president Xi Jinping amerikanske toppförhandlare i Peking, vilket sände positiva signaler till omvärlden om att länderna kan vara på väg att hitta en lösning.

Det är nu exakt en vecka kvar till den 1 mars då president Trumps tidsfrist löper ut och nya tullar väntas träda i kraft om parterna inte lyckats enas om ett nytt avtal.

Trump har dock signalerat att inget är hugget i sten och att han kan överväga att flytta fram datumet.