Beställningen gjordes för några veckor sedan. Den stoppades i Tyskland eftersom den tyska regeringen ansåg att sjukvårdmaterial inte bör exporteras ut ur landet på grund av coronasmittan. Även andra EU-länder har infört exportrestriktioner.

Hallengren uppger att Sverige legat på hårt för att handeln med vårdmaterial inom EU ska vara fri.

Vi är inte där än, säger ministern,.
Artikelbild

| Socialminister Lena Hallengren (th) håller pressträff tillsammans med Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell med anledning av coronaviruset.

Hon uppger dock att man börjar få loss fler leveranser med skyddsmaterial.

Ökar bristen?

Hallengren vill inte i detalj tala om vad leveransen från Tyskland innehåller eller hur stor den är. Däremot vill hon genom att berätta om leveranser visa att arbetet med att få fram skyddsutrustning för vårdpersonal ger resultat.

TT: Ökar eller minskar bristen på skyddsutrustning i nuläget?

Det är svårt att säga faktiskt, säger Hallengren.
Det är en ansträngd situation och vi arbetar hela tiden för att öka på vår beredskap lager och kapacitet.

TT: Finns det läkare och sköterskor som måste ställa in möten med patienter på grund av brist på skyddsutrustning?

Det har jag inte hört talas om.

Ställer upp

Socialstyrelsen har blivit nationell inköpscentral för vårdmaterial. Generaldirektör Olivia Wigzell uppger att man fått in många erbjudanden från svenska och utländska företag och andra aktörer, varav många är seriösa.

TT: Är bristen värre eller mindre nu än för några dagar sedan?

Det är fler regioner som anmäler att de behöver skyddsmateriel, säger Wigzell.

Enligt henne har inga av de erbjudanden om skyddsmaterial som Socialstyrelsen fått in varit till ockerpriser eller av företag som försöker sko sig på situationen.

Vi ser en svensk laguppställning utan like nu, säger hon.

"Inte rätt tid"

Socialminister Lena Hallengren kommenterar medieuppgifterna om personer som erbjudit skyddsmasker till priser som mångdubbelt överstigit de normala:

Det är verkligen ledsamt att se. Man blir både förbannad och besviken på att de inte känner att de är i del i samhälle som gemensamt ska hantera en av vår tids tuffaste hälsoutmaningar, säger hon.

TT: Har coronakrisen avslöjat stora brister i regionernas beredskap när det gäller vårdutrustning?

Det är väl inte rätt tid att nu stå och säga vem som bär skulden för att vi inte har tillräckligt mycket utrustning. Det är ett extraordinärt läge, säger Hallengren.