VT har tidigare berättat om kyrkans planer på att göra sig av med församlingshemmet, och det motstånd som funnits i bygden mot dessa planer.
Förra vintern fanns protestlistor utlagda i lanthandeln. Många skrev på, för att försöka förmå kyrkan att behålla församlingshemmet.
I slutet på maj sa kyrkofullmäktiges ordförande, Ivar Svensson, till VT att fullmäktige bestämt sig för att avvakta med försäljningen av församlingshemmet i Ukna, åtminstone till hösten.
– Om församlingsborna vill ta över och driva församlingshemmet, får de göra det, sa han då.
Och nu har alltså hembygdsföreningen åtagit sig att köpa huset. Beslutet togs vid ett öppet möte i Ukna på söndagskvällen, där Ukna Hembygdsförening bjöd in allmänheten till diskussion om församlingshemmets framtid.
Anton Kasselstrand, ordförande i hembygdsföreningen, berättar att det kom 35 personer till mötet. Det tycker han visar att det finns ett intresse för frågan i bygden.
– Jag tänkte innan att "om det inte kommer någon, är det inte så kul att ta över". Men nu kändes det positivt.
Han säger att många tycker att det är synd att kyrkan ska sälja församlingshemmet, och han tycker själv att det bästa hade varit om det var kvar i kyrkans ägo.
Men eftersom det tydligen inte är något alternativ, tycker han att det är bättre att det är kvar i bygdens regi och kan utnyttjas av församlingsborna även i framtiden.
Det som är lite speciellt med församlingshemmet i Ukna är att det är byggt medfrivilliga krafter och insamlade medel. Först därefter har huset överlåtits till kyrkan.
När hembygdsföreningen nu tar över – exakt tidpunkt är inte klar än – kommer lokalerna att avkristnas, vilket gör att de kan användas på ett friare sätt än hittills.
– Då kan man ha fester där med dans, musik och alkohol, säger Anton Kasselstrand.
Tanken är att kyrkan ska hyra tillbaka lokalerna för sin verksamhet, så att föreningen får in lite hyra den vägen.
Anton Kasselstrand hoppas också att det ska bli mer fart på uthyrningen i övrigt, jämfört med hur det har varit de senaste åren, och att alla som vill ha kvar församlingshemmet som möteslokal, också ser till att det verkligen används.
Eftersom kyrkan fick huset till skänks en gång, blir köpesumman inte särskilt hög, utan mer av symbolisk karaktär.
– Vi har inte skrivit kontrakt än, men vi är muntligen överens i alla fall, säger Kasselstrand.