"Donken, simhall och affärer"

En stor snabbmatskedja återkom förvånansvärt ofta när kommunens ungdomar fick beskriva vad en bra ort ska kunna erbjuda.

Ordmoln. Dan Nilsson (överst), Markus Harrysson och Lotti Jilsmo vid det ordmoln som svarar på frågan vad ungdomarna tror att andra tycker om deras hemort. Ord som "fint" och "bra" samsas med "tråkigt" och "litet".

Ordmoln. Dan Nilsson (överst), Markus Harrysson och Lotti Jilsmo vid det ordmoln som svarar på frågan vad ungdomarna tror att andra tycker om deras hemort. Ord som "fint" och "bra" samsas med "tråkigt" och "litet".

Foto: Fotograf saknas!

Undersökning2015-03-27 15:41

För några veckor sedan berättade vi om den ungdomsdialog där högstadieelever skulle få beskriva vad som gör en ort bra att bo och utvecklas i.

Nu har resultatet sammanställts, och finns utställt på biblioteket. Utställningens namn skvallrar om att bilden blev komplicerad: "Här finns inga möjligheter och allt jag behöver".

Kanske är de tillfrågade ungdomarna på Ankarsrums skola de mest typiska. De var de mest pessimistiska när frågor om vilka utsikterna var att de skulle bo kvar på sin hemort. Samtidigt återkommer orden Ankarsrum och Gunnebo flitigt när de ska beskriva drömbilden av platsen där de bor.

Landsbygdsutvecklaren LottieJilsmo säger att mycket positivt kom fram i undersökningen. Samtidigt är hon bekymrad över att det syns en tydlig skillnad i attittyd mellan skolorna i Västervik, och skolorna på de mindre orterna. På de mindre orterna tycks man vara mer inställd på att man måste flytta på sig.

– Man får inte glömma att väldigt många har ett bra, fungerande liv på landsbygden. Tyvärr finns det en urban norm för vad som är ett bra liv.

Hon lyfter fram ett citat som en motbild:

– Det fanns en som svarade att "i Vråka finns allt jag behöver."

Robert Preusse, ordförande i kommunens ungdomsråd tror att attityder kan ha påverkats av flera trista besked för landsbygden.

– Sånt som skolnedläggningar och indragningar i kollektivtrafiken påverkar, säger han.

Dan Nilsson, kommunfullmäktiges ordförande, är särskilt bekymrad över hur många ungdomar som tycks tro att makthavarna vill att ungdomarna ska flytta från sin hemort.

– Det får en att undra vad vi gjort fel.

Totalt fick man in 86 pappersdukar med anteckningar från 530 elever i sjunde och åttonde klass. Det minst sagt spretiga materialet har satts samman i så kallad ordmoln. Ju fler gånger ett ord omnämnts i materialet – i ju större text skrivs ordet.

Påfallande ofta återkommer McDonalds, och smeknamnet Donken.

Dan Nilsson, LottieJilsmo och fritidsledaren Markus Harrysson resonerar kring fenomenet. De kommer fram till att man kanske inte ska ta det för bokstavligt – McDonalds står för en plats där där man kan äta och umgås.

Vanligaste orden

Det här var de vanligaste orden som återkom när ungdomarna fick beskrivas vad som krävs för att de ska kunna utvecklas på en ort:

Ankarsrum: Donken, skola och bussar.

Västervik: Pengar, affärer, vänner och mat.

Gamleby: Fritidsgård, skola och badplats.

Överum: Fritidsgård, pizzerian, 35:an, sporthall och Konsum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om