Ungdomar lära sig påverka

Sex ambitiösa ungdomar från Västervik bestämde sig för att göra något annorlunda under sommarlovet. I stället för sol och bad, så får de under tre veckor lära sig att marknadsföra sig själva och att träna sig i hur man kan utveckla samhället. Projektet heter Skaka om och går ut på att ungdomar ska dela med sig av idéer.

Ungdomar2015-06-29 20:00

Projektledare på Mejeriet under den första veckan är Anna Ivarsson och Alexandra Wiberg.

– Under de första dagarna får ungdomarna arbeta med att utveckla vår hemsida och att lära sig marknadsföring. Senare under veckan kommer de att få arbeta med olika typer av workshops, berättar Anna Ivarsson.

Skaka om skapades av några ungdomar från Kalmar som ville öka samhällsintresset hos ungdomar. De hade sin utgångspunkt i en studie som visade att ungdomar vill vara mer delaktiga i samhället.

Västerviks kommun finns också med som arrangör och under den första veckan kommer ett flertal politiker att delta , som t ex Anna Bodjo, Christin Rampeltin och Dan Nilsson. Ungdomarna har själv fått söka för att vara med och de får betalt i form av feriepraktik. Under de två sista veckorna av projektet är det dessutom Västervik framåt som tar hand om ungdomarna.

– Vi har skapat en plattform för ungdomar som vill engagera sig i politiken. Sociala medier är ett naturligare forum för våra ungdomar, tror vi, än att skicka medborgarförslag till en kommun, förklarar Anna Ivarsson.

En av de ungdomar som deltar under de här veckorna är sjuttonåriga Linda Hedqvist som pluggar på det ekonomiska programmet på Västerviks Gymnasium.

– Jag ska jobba med UF-företag nästa läsår, så därför kändes det naturligt att vara med på Skaka om, eftersom man får lära sig marknadsföring här.

Hon berättar också att hon gillar arbetsformerna. Ungdomarna arbetar två och två men byter hela tiden grupperingar.

– Det är ett bra sätt att lära känna varandra och man byter åsikter hela tiden.

Hon är också säker att hon kommer att engagera sig mer i samhället efter att ha gått utbildningen.

– Det är svårt att göra sig hörd som ung om man inte har rätt kontakter. Jag tror att jag kommer att vara med mer och påverka i framtiden, säger Linda Hedqvist.

Första veckan avslutas också med att eleverna får arbeta fram egna idéer som också ska presenteras inför publik under ett sk. Pitchevent.

- Våra erfarenheter hittills har visat av politikerna i de olika kommunerna lyssnar på ungdomarnas förslag och tar dem på allvar, avslutar en av projektledarna, Anna Ivarsson.

Fakta

Skaka om vill skapa ett ökat samhällsengagemang hos ungdomar. På Skaka oms hemsida kan ungdomar lägga fram förslag på förändringar. Projektet är treårigt och är kopplat till den ideella organisationen Kumulus. Ett flertal kommuner i Kalmar län har hittills deltagit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om