Trivs med det ekologiska

Intresset för det ekologiska gjorde att paret Anders och Annika Nilsson på satsade på ekologisk odling samt att föda upp grisar på ekologisk väg.

Provsmakning. Anders och Annika Nilsson på Solliden Gård har satsat på ekologisk odling. Här provsmakas ärtor.

Provsmakning. Anders och Annika Nilsson på Solliden Gård har satsat på ekologisk odling. Här provsmakas ärtor.

Foto: Karin Hertz

Uppfödning2014-09-11 07:20

Solliden Gård utanför Odensvi är ensam om att ha grisproduktion på ekologiskt sätt i Västerviks kommun.

– Första året hade vi 15 grisar för uppfödning. Nu har vi 300 grisar om året, berättar Annika Nilsson.

Gården har flera stora fält där det finns gott om plats för grisarna att kunna böka runt.

I den senaste kullen finns det 27 kultingar som två suggor har fullt upp med att föda upp under minst åtta veckor.

– Krav har som regel att grisarna ska gå ute från maj till oktober samt att de ska kunna böka och beta gräs utomhus. Även övrig tid under året ska de kunna gå ute.

Den ekologiska grisen är totalt sett friskare med färre luftvägssjukdomar, bölder och beteendestörningar.

Eftersom gården är kravmärkt får man inte tillsätta soja i fodret som grisarna äter och det är fodret som är den dyraste utgiften för en bonde. I år har det dock varit en bra skörd.

Förutom köttproduktion så har Solliden en gedigen odling av ekologiska grönsaker.

– Vi har ett blandat sortiment som är ganska brett. Vi odlar potatis, rödbetor, gurka, mangold och ärtor bland annat, säger Annika.

– Det är krävs att stå på flera ben för att för att få verksamheten att gå runt, säger Anders Nilsson.

Varför valde ni att satsa på ekologisk odling?

– I grunden är det ett intresse. Sedan är det spännande att odla eget. Det är vårt sätt att tänka och vi tycker inte om sprutmedel på grönsaker. Vi har varit med i Krav sedan 1996, svarar Annika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om