Det står den 1 februari på avtalet. Det gör Kalmar län till det första landstinget i landet som tecknat överkommelse om utbildningsanställning och akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor. Andra län i landet blev Blekinge som undertecknade ett liknande avtal i torsdags.
Redan tidigare har landstinget i Kalmar län haft en modell där sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig kunnat få ett ekonomiskt bidrag på 20 000 kronor i månaden under specialistutbildningen. Nu tar man det ett steg vidare.
– Den som utbildar sig ska inte förlora inkomstmässigt under utbildningen, säger Michelle Dobos Sandell, ordförande i Vårdförbundet Kalmar län.
Den studerar är anställd av landstinget under studietiden med kollektivavtal, och får jobb som specialistsköterska så fort ett utbildningsbevis har kommit.
Samtalen mellan landstinget och Vårdförbundet har pågått sedan i somras. De senaste veckorna har sjuksköterskorna blivit en yrkesgrupp i fokus i Västervik, efter att två verksamheter meddelat att man tillfälligt får dra ner på verksamhet på grund av personalbrist. I det ena fallet, på kirurgen saknar man specialiserade operationssköterskor.
Avtalet kan bli ett sätt att avhjälpa den bristen på sikt.
– De specialiteter vi har brist på är bland annat barnmorskor och sjuksköterskor med inriktning mot psykiatri, operation och anestesi, säger landstingsrådet Lena Segerberg (S).
I det andra fallet, nerdragningen på medicinkliniken, handlar bristen om grundutbildade sjuksköterskor. Vårdförbundets Michelle Dobos Sandell tror att avtalet kan vara en pusselbit för att lösa den sjuksköterskebrist som finns.
– Med bättre löner och bättre karriärmöjligheter kommer sjuksköterskeyrket att bli självrekryterande. Det här ger bättre karriärmöjligheter.
Vänsterpartisten Leif Svensson tycker att avtalet är ett konstruktivt sätt att angripa personalbristen.
– Det är bättre än att försöka buda över andra landsting lönemässigt.
Totalt kommer landstinget att erbjuda 35 utbildningstjänster. Vilka som får tjänsterna avgörs av inom vilka specialiteter som landstinget har brist.
Är ni inte rädda för att personalen beger sig till bättre betalda jobb i Norge efter utbildningen?
– Hittills har det fungerat bra, säger Lena Segerberg.
– Fundera på vad alternativet är. Vi kan inte ha livegen personal, säger Anna Bodjo (MP).