Gång på gång ser vi exempel på hur demokratin och yttrandefriheten hotas, inte bara runt om i världen utan nu även i vårt eget land. Krafter på politikens ytterkanter bestående av extremister, populister och socialister hotar några av våra viktigaste grundläggande rättigheter. Genom att ta kontroll över media och den fria kulturen begränsas frihet och demokrati. Därför blir vi mycket oroade över den kulturpolitik som Sverigedemokraterna (SD) för fram och den kultursyn man står för.

Vid en första anblick kan den verka rätt oförarglig. ”Att främja det svenska kulturarvet” vill vi säkert alla göra men när man i detalj vill gå in och styra en verksamhet som är en grundsten för demokratin så blir vi mörkrädda.

SD själva säger att man inte är kulturfientliga men då har man inte förstått vad kultur handlar om. Den ska vara fri. Den ska inte styras. Den ska väcka frågor och tillåtas att provocera inom lagens ramar. Det är just när man försöker styra och detaljreglera kulturen som man blir kulturfientlig.

Vi måste ha råd med en kulturell mångfald och vara tillåtande till olika kulturyttringar. Var hade vi varit nu om vi hade satt stopp för nya intryck och värderingar? På stenåldersnivå? Kulturen handlar ju om att våga testa nytt och våga ha öppna sinnen. Det finns inget att vara rädd för i framtiden, däremot finns det gott om misstag i det förflutna som vi ska försöka undvika.

Politik handlar för oss om att slå vakt om samhällets grundvalar som frihet, demokrati och yttrandefrihet. Där är den fria kulturen och det fria ordet grundstenar. För oss är den fria kulturen ett vaccin mot odemokratiska krafter. Något att slå vakt och vara rädd om. Vi står inför ett vägskäl vid valet den 9 september. Frågan är vilken väg du väljer? Du bestämmer själv!