Studenten närmar sig med stormsteg för eleverna i årskurs tre på Västerviks gymnasium. Det är med spänd förväntan de ser fram emot vad som komma skall i livet.
Vissa har redan bestämt sig för att plugga, och kommit in på den linjen de vill. Vissa har fattat beslutet att ta ett sabbatsår från studerandet och i stället resa eller jobba.
Och en del kanske vill studera, men hann inte med att skicka in en ansökan innan 15 april, men nu är sugen och förbarmar sig.
Dessa ska inte misströsta.
– Det finns flera olika högskoleutbildningar som ännu är öppna. Det gäller både såna man kan få i Västervik, Vimmerby och Hultsfred och ute i landet, säger Karin Bolin, studie- och yrkesvägledare på Campus Västervik.
– När vi berättar detta för elever, så blir många förvånade, de trodde inte att möjligheten fanns så här sent, säger Katja Vrettou, utbildningskoordinator på Campus Västervik som uppmanar alla att höra av sig om det är något de undrar över.
Informationsmötet är 8 juni. Dit är alla elever från årskurs tre inbjudna. De kommer även att tala om vikten av att skaffa sig en utbildning.
– På statistik ser man tydligt att andelen arbetslösa har ökat bland folk utan utbildning. Det blir bara viktigare och viktigare att skaffa sig en utbildning i dagens samhälle, säger Karin Bolin.
Karin och Katja, tillsammans med sina kollegor, jobbar aktivt med att ha en löpande dialog med näringslivet och stora arbetsgivare som Västerviks sjukhus och kommunen. Allt för att se var någonstans kompetensen behövs, så att de på det sättet kan anpassa sina utbildningar på bästa sätt.
– Något vi har märkt är att allt fler vill stanna kvar i Västervik, både att bo och plugga. Därför är det viktigt att vi kan erbjuda ett så bra utbud som möjligt, säger Katja Vrettou.
– Många kurser går dessutom att läsa på distans, säger Karin Bolin.
Det finns ett antal kurser som är extra poplära, upplever Campus. Sjuksköterska står sig fortfarande stark, likaså socialpedagog.
– Förskollelärare och grundskolelärare har vuxit också. Och det är två yrken där det behövs arbetskraft, säger Katja Vrettou.
– Rent generellt är yrkesutbildningar på frammarsch i hela Sverige, säger Karin Bolin.