Riksdagen är målet
Feministiskt initiativ kommer som en outsider på målrakan och spränger fyraprocentslinjen på valdagen. Så ser visionen ut för Maria Borgström, Gamleby som kandiderar till riksdagen.
Maria Borgström, Reverum, Gamleby kandiderar till riksdagen. Hon står som nummer 20 på partiets riksdagslista. Fi måste få 4,7 procent av väljarna för att hon ska bli riksdagsman.
Foto: Hans Brandin
- Trots att Sverige, jämförelsevis med andra länder, kommit långt i jämställdhetsarbetet så är det fortfarande en lång väg kvar. Många, framför allt kvinnor, ur alla politiska läger har tröttnat, exempelvis på att hela tiden utsättas för lönediskriminering. Lika lön för lika arbete är en självklarhet för oss. Det tycker många väljare också. - I EU-valet fick vi 2,5 procent. Förra riksdagsvalet fick vi över fyra procent på Gotland och i en av Malmös stadsdelar fick vi 16 procent. Så jag är övertygad om att vi tar oss in, det finns partier som driver en helt oförståelig politik som har chans att ta sig in i riksdagen, då har vi också goda chanser. Maria Borgström arbetar som sjukgymnast i Västerviks kommun, under valarbetet har hon semester och far runt på debatter framför allt i Småland. Hon är påläst, mycket vältalig, ung och har ett fördelaktigt utseende. Kort sagt en kraft som vilket parti som helst skulle kunna springa benen av sig för att få se i sina led. Varför blev det just Fi?
- Givetvis skulle jag ha mycket bättre utvecklingspotential i vilket annat parti som helst, det är jag medveten om. Men Fi driver frågor som jag brinner för. Det är dags att få in genusfrågan i debatten på allvar. Hur kommer det sig att du börjat med politik?
- Jag röstade på Fi i EU-valet för jag tror på partiets ideologi. Fi fick inte så många röster i Kalmar län, ändå är jämställdheten minst lika viktig här. Jag vill ändra på det och någon måste våga ställa frågorna, våga ta debatten och våga ställa upp som politiker. Det är som att säga: "rösta på mig, för jag vågar driva dina hjärtefrågor". Vilken är den viktigaste frågan?
- Vårt parti strävar efter kvinnors och mäns jämställdhet på det ekonomiska, sociala och politiska planet. Borde ni då inte heta Jämställdhetspartiet?
- Jo, i princip. Men Feministiskt initiativ sticker ut lite mer. Det är inte så att män stöts bort av namnet?
- Nej, det tror jag inte, vi har många män i våra led och männen tjänar också på jämställdhet. Gudrun Schyman var tidigare vänsterpartiets ledare, är det en belastning för Fi?
- Gudrun Schyman är vår starka och vår svaga punkt. Men det börjar gå upp för väljarna att vi som är alliansfria inte behöver delta i en blå-röd-grön gyttjebrottning utan kan göra våra egna prioriteringar. - Vi är exempelvis enda partiet som driver sex timmars arbetsdag. Det kommer att bli tufft att nå det målet, men vi kommer dit en dag. Tänk bara vilka domedagsprofetior som kom när vi en gång gick ner från sex- till femdagarsvecka. Hur ser ditt drömscenario ut på valvakan?
- Vi gör ett val som slår omvärlden och oss själva med häpnad, säger en leende och avspänd Maria Borgström, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!