De största firandena äger rum i studentstäderna Uppsala och Lund – där tusentals partajat ute i parkerna från tidig morgon. Bara i Stadsparken i Lund hade runt 25 000 personer samlats, enligt polisen.

Jag har varit med flera år och jag kan säga att det har varit ovanligt lugnt i år. Det kanske är det en allmän trend, att det inte är lika inne att supa skallen av sig längre, säger polisens pressinformatör Ewa-Gun Westford, som varit på plats i Lund under dagen, till TT.

De första festdeltagarna dök upp runt femsnåret på morgonen. Vi sjutiden på kvällen hade polisen fått in tre anmälningar om narkotikabrott och ett 60-tal anmälningar om brott mot alkohollagen. 16 berusade personer har frihetsberövats, varav fyra fick spendera resten av dagen i fyllecell.

Det får man säga är ett gott betyg. I relation till hur många människor som firat den här dagen i Lund alltså. Vi har inte haft en enda anmälan om misshandel eller brott med sexuell karaktär, säger Ewa-Gun Westford.

Även i Uppsala beskrivs läget som lugnt och fridfullt trots att det är mycket folk ute. Men dagen är långt ifrån över. Efter några timmar av stilla återhämtning vid middagstid tar sig studenterna ut på gatorna igen för en andra omgång.

Vi vågar inte ropa hej för vi har varit med om att det svänger på två minuter många gånger. Vi måste ha poliser med viss förmåga kvar på plats, säger Ewa-Gun Westford.