Mats Amundin, expert vid Kolmårdens djurpark, känner sig upprymd av observationen som gjordes av Uppsalabon Peter Jacobsson under en fisketur i Gryts skärgård den 6 maj.

– Vi, som är ett gäng valexperter, är överens. Det är en knölval man ser på filmen, säger Amundin.

Hur ovanligt är det här?

Artikelbild

| Knölval. En knölval, inte den på bilden, har blivit filmad i Gryts skärgård.

– Mycket ovanligt. Den håller ju till i de riktigt stora haven i vanliga fall. På 2000-talet finns det bara en observation av knölval i Östersjön.

2014 dök knölvalen "Lola" upp på Gotland. Det spekuleras i att den blev kvar i Sverige då ett fartyg från kustbevakningen året efter hade närkontakt med en uppåt 15 meter lång val i Bottenhavet.

Är det här Lola, tror du?

– Det låter ju inte helt omöjligt. Det som skruvar till det ytterligare är att det kan ha varit två valar i Gryt, en hona med kalv. Då kan "Lola" fött i Östersjön och det är verkligen unikt. Men det handlar ju bara om gissningar från min sida, säger Amundin.

Artikelbild

| Mats Amundin. Experten är säker på att det är en knölval som blivit filmad i Gryts skärgård i helgen.

Enligt Kolmårdens expert är det troligtvis den rika tillgången på strömming som gör att knölvalen kan leva i Östersjön. Amundin hoppas nu att det kommer in flera nya observationer av knölvalen.

– Men om man ser den i skärgården är det viktigt att inte komma för nära. Man måste stänga av motorn hundra meter ifrån valen.

Artikelbild

| Unik. Knölvalarna, den här befinner sig utanför Kalifornien, är väldigt sällan i Östersjön.

Knölvalen är ett däggdjur, som vuxen mäter den ungefär 15 meter och väger omkring 36 ton. Den är välkänd för sina språng upp över vattenytan och för sin sång.

– Den har en fantastisk sång. Det låter som rena Mozartsymfonin, säger Mats Amundin.

Ytterligare observationer av valarna gjorde Valdemarsviksbon Håkan Hallgren under söndagen på färjan mellan Visby och Västervik..

– Jag och hustrun såg två valliknande djur i det spegelblanka vattnet, de var för stora för att vara sälar. Och det var helt klart två stycken, säger han till NT.