Förra året gjordes 19 Lex Maria-anmälningar förra året. En Lex Maria-anmälan görs av sjukhuspersonalen själva när undvikbara skador uppstått i samband med vård. IVO har granskat samtliga fall. Tre av dem gällde Västerviks sjukhus. I de fallen har sjukhuspersonalen gjort de uppföljningar som krävs för att säkerhetsställa vården, menar IVO i sin rapport.
– Det är bra att IVO på plats granskar hur vi följer upp anmälningarna, det har de inte gjort tidigare, säger Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus.
Enligt Michaëlsson går vården åt rätt håll när det gäller Lex Maria-anmälningar samt hur man arbetar med dessa för att göra vården säkrare.
– Antalet anmälningar varierar kraftigt. 2013 hade vi tio, 2014 hade vi tre. Vi är noggranna med att hålla dialoger med samtliga avdelningar och se till att uppföljningar görs. Samtidigt kan vi alltid bli bättre, inom vården måste det ständigt finnas ett förbättringsarbete.
På länssjukhuset i Kalmar granskades 9 Lex Maria-anmälningar. IVO var nöjd över uppföljningen av sex av dessa fall. Oskarshamns sjukhus fick bakläxa på sex av sina totalt sju Lex Maria-anmälningar. I tre av anmälningarna hade det inte gjorts något uppföljningsarbete alls vilket IVO kritiserar. Bland annat hade sjukhuset brister i rutinerna vad gäller att dokumentera och informera vederbörande läkare efter suspekta fynd vid undersökningar och i att informera patient/anhörig om relevanta utredningar eller förändrad behandling.