När vi kliver in på Mimergården med vårdhunden Nira möts vi av leenden. Nira går nyfiket men samtidigt försiktigt fram genom lokalerna. Hon hoppar inte. Skäller inte. Hon vet hur hon ska bete sig. Just denna dag ska hon och vårdhundsföraren Anita Lööf träffa Britt-Marie Linge som är gäst på Mimergården.
Nira får klartecken att gå fram till Britt-Marie och glädje uppstår genast. Svansen vajar fram och tillbaka och Britt-Marie skiner upp som en sol.
– Hej du lille, så fin du är, ja så fin du är, säger Britt-Marie och klappar om Nira.
Sedan springer Nira fram till sin mattes ryggsäck och gräver fram en ask med godis med nosen. Hon bär asken till Britt-Marie och lägger den i hennes hand.
– Du ser vilken glädje som uppstår när hunden kommer hit, det blir genast lite extra mysig stämning, säger Eva Karlsson, undersköterska på Mimergården.
I Västervik finns två vårdhundar med varsin förare, Anita Lööf som arbetar inom äldreomsorgen och Anna Helmersson som arbetar inom handikappomsorgen. Vårdhundstjänsten har under den senaste tiden utökats i kommunen och det finns planer på att utöka den ytterligare. Politikerna i socialnämnden ska i höst besluta om huruvida man ska upprätta en heltidstjänst fördelat på de båda vårdhundsförarna.
– Jag började arbeta med det här för fyra år sedan och det är kul att det finns intresse att utveckla vårt arbete ännu mer, jag tror och hoppas att man börjar se de positiva effekterna av att ha vårdhundar i kommunen, säger Anita Lööf.
Det finns flera användningsområden för vårdhundar. Allt från minnesträning till motoriska övningar. Bara sällskapet med en hund kan göra att brukare mår bättre.
– Att umgås med hundar kan vara lugnande för vissa som är oroliga eller mår dåligt på annat sätt, säger Anita och fortsätter:
– De är också bra att använda som motivation. Låt oss säga att man arbetar hos någon som är trött och inte har lust eller ork att gå ut, då kan hunden motivera till motion. Det upplevs oftare som mer meningsfullt att gå ut och gå med en hund istället för att gå ensam.
Under vårt samtal har Nira och Britt-Marie fått fin kontakt. Anita Lööf har medvetet klivit undan för att ge dem lite tid tillsammans.
– Efter en stund brukar jag ta några steg tillbaka och låta dem integrera med varandra själva.
Och båda ser nöjda ut, minst sagt. Britt-Marie har släppt lite på kommandona nu och låter Nira äta helt fritt ur godisasken.
– Det känns bra när Nira kommer, vi känner varandra nu. Jag har alltid gillat hundar väldigt mycket, säger Britt-Marie.
Uppsala kommun är en föregångare i Sverige när det kommer till vårdhundar. Där kan sjuksköterskor, arbetsterapeuter och andra inom omsorgen lämna ut ”Recept på hund”, en slags formell begäran om en vårdhund till en viss patient eller brukare. Det finns planer på att ta det konceptet även till Västervik, berättar Anna Helmersson.
– Redan idag kan omsorgspersonal kontakta oss och ge oss uppdrag och vår förhoppning är att utöka detta via receptsystemet, till exempel att någon får på recept att ha minnesträning med en hund ett visst antal gånger under en period.
Anna Helmersson berättar att hon i sitt arbete inom handikappomsorgen framförallt ser de positiva effekterna vid motivationsträning.
– Vissa tycker att det är lite tråkigt att gå till arbetsterapeuten till exempel och då kan en hund liva upp och göra det roligare.