Det är Lena Pettersson, som i många år engagerat sig för att hjälpa flyktingar, som med hjälp av pengar från Röda Korset har ordnat en buss för att göra det möjligt för afghanska ungdomar från Västervik att delta. Demonstrationerna kommer att hållas i ett flertal europeiska länder i en samlad aktion. Demonstrationen i Stockholm kommer att hållas på Sergels torg.

– 1993 var jag där och demonstrerade när albaner från Kosovo hotades av utvisning och då lyckades vi, säger Lena Pettersson.

– Det är väl ingen som tror att den här demonstrationen kommer göra att man ändrar sig och plötsligt låter alla stanna medsamma. Men sitter man hemma vid köksbordet och förfasar sig så händer definitivt ingenting. Det gick den gången 1993 så då ska det väl gå den här gången också!

Lena gör det också mycket för ungdomarnas skull, för att visa att det finns någon som bryr sig.

– Det betyder så mycket. Att ge dem hopp. Det är det jag försöker med hela tiden, ge dem hopp så att de inte ger upp.

Trycket på att få följa med har varit så stort att alla 47 platser på bussen nu är fyllda. Dessutom följer Lena Pettersson och hennes vän Shpresim Hashimi med som stöd. Shpresim var en av de Kosovoalbaner som Lena tog sig an på 90-talet och som till slut fick klartecken för att stanna i Sverige.

I slutet av januari rapporterade Sveriges radios Ekot att utvisningarna till Afghanistan tillfälligt stoppats på grund av oroligheter. FN har uppgraderat landet till ett i aktivt krig och Global Peace index klassar det nu som världens näst farligaste, efter Syrien.