Under tisdagsmorgonen var kyrkan full av fritidsavdelningar, föräldrar och lovlediga barn i alla åldrar. Bakom arrangemanget stod Södra Tjust pastorat och satsningen på en öppen kyrka under skollov var den första i dess slag.

– Anledningen är att vi vill erbjuda alla lediga barn aktiviteter och samtidigt få en möjlighet att visa upp kyrkan, säger Åsa Nilsson, församlingsassistent.

På schemat stod bland pyssel, brädspel, sångstunder, uppvisning av orgeln och en spännande jakt på det försvunna kyrksilvret. Under natten hade nämligen en fräck tjuv varit framme och stulit kyrkans silver.

Artikelbild

| En fräck tjuv hade varit i farten och kyrkans silver var försvunnet. Men som tur var hade tjuven ångrat sig och det var upp till dem unga detektiverna att hitta stöldgodset.

– Men det måste ha varit en snäll tjuv som lämnat kvar silvret här, förklarar Åsa Nilsson.

För att lösa den kluriga deckargåtan gällde det för barnen att bemästra ett antal gåtor och uppgifter på vägen. Två av besökarna som var på god väg att lösa fallet var Tove Fridell, 9, och Tilda Axelsson, 9.

– Vi har letat efter ledtrådar som till slut ska bilda ett ord, säger Tove.

Båda två tyckte att aktiviteterna var ett roligt inslag under ledigheten.

Artikelbild

| Tilda Axelsson och Tove Fridell var på god väg att hitta det stulna silvret. Båda två tyckte att aktiviteterna var ett roligt inslag under ledigheten.

– Sedan ska vi gå upp i tornet, förklarade Tilda innan det var dags att leta efter nästa ledtråd.

Under dagen bjöds det även på fika och korv med bröd. Åsa Nilsson och församlingskollegan Henrik Frisell hoppades att evenemanget kan bli ett återkommande inslag för framtida skollov.

Artikelbild

| Henrik Frisell, församlingsassistent, tyckte att dagen var väldigt lyckad. Han hoppades att evenemanget kan bli ett återkommande inslag.

– Det hoppas vi verkligen. Antalet besökare är över förväntan, det är nog ett hundratal, och våra ungdomsledare gör ett fantastiskt jobb, förklarar Henrik Frisell.