- Vi stoppade piraterna med kraftiga svallvågor

Varken lysraketer eller skarpa varningsskott med kanonen fick piratbåten i Adenviken att stanna. Först när HMS Malmö körde upp helt intill och effektivt "svallade" ned de flyende sjöpiraterna gav de upp och lät sig gripas. På onsdagen låg HMS Malmö i Västervik.

- Mängder av radarsystem, flera sonarsystem samt ett tjog bildskärmar och datorer här i stridsledningscentralen gör att vi sällan missar när systemen väl har "låst" på målet, säger kapten Magnus Andersson som är stridsledningsofficer.

- Mängder av radarsystem, flera sonarsystem samt ett tjog bildskärmar och datorer här i stridsledningscentralen gör att vi sällan missar när systemen väl har "låst" på målet, säger kapten Magnus Andersson som är stridsledningsofficer.

Foto: Anders Steiner

Västervik2010-11-11 00:00
- Intresset från allmänheten att komma ombord och titta är stort, säger kapten Magnus Andersson, 29, och pekar på en ringlande kö på Skeppsbrokajen. Magnus har växt upp i Västervik och är ubåtsjaktofficer och tillförordnad stridsledningsofficer, ombord.Korvetten Malmö från 3:e Sjöstridsflottiljen i Karlskrona är ett högteknologiskt krigsfartyg med kapacitet att, samtidigt, kunna strida i tre dimensioner: mot mål under vattnet, på havsytan och i lufthavet.Fartyget är byggt i mitten av 80-talet men "halvtidsmodifierades" och uppgraderades i början av 2000-talet med en rad nya tekniska system.- Under strid sitter jag i stridsledningscentralen långt nere i fartyget. Härifrån avfyrar vi robotar, torpeder, sjunkbomber eller kanoner. Till vår hjälp har vi sonar, radar och ett stort antal kraftfulla datorer som sedan systemen ombord på HMS Malmö väl låst på ett mål ser till att varje avfyrning får avsedd effekt, säger Magnus Andersson.Under sig har Magnus tre stridsledare som var för sig ansvarar för mål under vattnet, på ytan respektive i luften.I fem månader 2009 tjänstgjorde HMS Malmö för EU och FN i Adenviken, en havsvik i Indiska oceanen mellan Jemen och Somalia. Adenviken är del av transportvägen mellan Indiska oceanen och Medelhavet. Sjöröveri förekommer fortfarande där.30 000 fartyg passerar genom Adenviken varje år. Flera örlogsfartyg har till uppgift att skydda dessa fartyg från pirater. Adenviken är dock mycket stor till ytan och ett krigsfartyg måste befinna sig på rätt position för att hinna ingripa i tid.- Bara tio dagar efter att vi börjat jobba där nere uppstod ett skarpt läge då ett grekiskt lastfartyg ropade på hjälp i radio sedan de blivit beskjutna av sjöpirater. Vi var i närheten och satte direkt högsta fart, berättar Magnus Andersson.De två piratbåtarna flydde åt varsitt håll. HMS Malmö jagade snabbt ifatt en av dem. Varken lysraketer eller skarpa varningsskott i vattnet fick stopp på piraterna.- Först sedan vi kört riktigt nära och "svallat" ned dem blev de tvungna att ge upp. Gripandet blev odramatiskt.Just nu jobbar HMS Malmö med normal havsövervakning, samt övervakning av Sveriges kuster.- Vi har kört runt kusten från Halmstad och besöker många hamnar bland annat ur rekryteringssyfte. Vi gör PR för försvaret i allmänhet och flottan i synnerhet. I eftermiddag har vi bjudit in elever från Västerviks gymnasium.- Jag stortrivs med mitt jobb, inte minst med det goda kamratskapet. En sjöofficer har ett omväxlande yrke med nya arbetsuppgifter varje dag. Både inom och utanför landets gränser, säger Magnus Andersson.
HMS Malmö
Besättning: 35 man, varav tre kvinnor just nu.Längd: 50 meterBredd: 7 meterDjupgående: 3,5 meterBeväpning: 57 mm fjärrstyrd kanon, åtta Sjörobot 15 med tio mils räckvidd, plus ett flertal torpeder och sjunkbomber.Motorer: två dieslar á 2 600 hk, plus en "turbo" i form av en gasturbin som kan tillföra ytterligare 5 400 hk.Fart: En bra bit över 30 knop...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om