Under onsdagen presenterade Arbetsförmedlingen sin prognos för 2017 i Oskarshamn. Prognosen görs två gånger om året, och ska ge en bild av arbetsläget i Sverige. Anna Araskog, enhetschef på Arbetsförmedlingens analysavdelning, presenterade en prognos med både toppar och dalar.
Bristyrken
Behovet av arbetskraft fortsätter att vara stort i den offentliga sektorn. Bristyrken är allt från lärare, socialsekreterare, sjuk- och undersköterskor och läkare. Där kommer behovet av personal vara fortsatt stort under året och under nästa år. Merparten av de nya 1500 jobben som ska skapas återfinns i den offentliga sektorn.
– Det är där vi måste få in de nyanlända, det finns i dag inga andra att ta av och det är också en möjlighet, potentialen för ökad sysselsättning finns i den här gruppen, säger Anna Araskog.
Lars Borgemo är chef på arbetsförmedlingen i Västervik och är inne på samma linje.
– De är många som kommer att gå i pension i vår kommun de närmaste åren, deras platser måste fyllas på och vi har en möjlighet att göra de med hjälp av nyanlända.
Ökad arbetslöshet
Anna Araskog konstaterar att vi är inne i en högkonjunktur, där den privata konsumtionen är det som är drivande. Under 2017 tror man på en ökad sysselsättning. Smolken i glädjebägaren är att arbetslösheten också kommer att öka.
– Det beror delvis på att de nyanlända blir fler och fler. De har vi inte hunnit få in i systemet än, säger Lars Borgemo som också berättar att läget i Västervik speglar hur det ser ut i länet.
Han berättar också att det av de unga som kommer till Västervik är cirka 50 procent som har gymnasieutbildning och högre.
– Det handlar nu om att hitta rätt program och insatser för att på olika sätt få in de nyanlända i arbete. Vi måste också ha rätt validering för att ta tillvara den kompetens som redan finns i den här gruppen.
Extra utsatta
De finns några grupper där arbetslösheten är högre, det kallas "arbetslösa med utsatt ställning" och de har svårare att hitta arbete om de blir arbetslösa. Till dem hör de som fyllt 55 år, saknar gymnasieutbildning, har nedsatt arbetsförmåga eller är utomeuropeiskt födda. De grupperna utgör tre fjärdelar av de som i dag är arbetslösa.
– Är man rätt utbildad och inte tillhör någon av de här grupperna har man jobb i dag, de är nästan bara inne och vänder hos oss. Jobb finns för de allra flesta av dem, konstaterar Lars Borgemo.
Kalmar län har i dag en arbetslöshet (inskrivna arbetslösa i april 2016 av den registerbaserade arbetskraften 16-64 år) på 7,4 procent, snittet i riket ligger på 7,5 procent.