100 år sedan Norge lämnade unionen

Den svenske kungen Oscar II fortsatte att vara kung efter unionsupplösningen, men bara för Sverige.

Den svenske kungen Oscar II fortsatte att vara kung efter unionsupplösningen, men bara för Sverige.

Foto:

Västervik2005-02-11 00:25
I år firar Norge 100-årsjubileum, eller ?100-årsmarkering? som de själva valt att kalla det, som nation och kungarike.
1905 upplöstes unionen med Sverige och Norge blev självständigt, för första gången på över 500 år.
Dessförinnan tillhörde landet Danmark.
Under den svenska tiden hade Norge redan en ganska stor frihet med egen grundlag eller författning, eget parlament, egen regering och armé, men ingen egen regent och inget eget utrikesdepartement.
1905 blev Norge en världsmedborgare med en egen röst i internationella sammanhang, och i år uppmärksammas det med en rad arrangemang i hela Norge, men även i Sverige och internationellt.

Unionen upplöstes under fredliga former, även om den politiska debatten var het in i det sista. Den norska nationalismen blomstrade och hade även internationellt stöd. Till slut hade svenskarna inget annat val än att släppa Norge fritt.
Den 7 juni 1905 beslutade den norska riksdagen att avsätta den svenske konungen och den slutgiltiga unionsupplösningen undertecknades i Karlstad den 22 september. I dag ?firas? dock inga av dessa datum, även om de kommer att markeras med speciella evenemang just i år.
Den svenske kungen Oscar II fortsatte att vara kung, om än för ett något mindre rike. Norge importerade en ny kung, Prins Carl från Danmark, som tog namnet Kung Haakon VII. Banden mellan de nordiska länderna knöts så vidare samman mycket genom just kungafamiljerna.
Hundraårsmarkeringen har ingenting med 17 maj att göra. Nationaldagen går längre tillbaka ? till 1814 då Norge fick sin egen grundlag, just ?syttende maj?. Det var efter att ha tillhört Danmark sedan 1381.
Unionsupplösningen innebar att Norge tog ett kliv ut i världen och under sina 100 år har Norge skapat en stark position och tradition inte minst i internationella medlings- och konfliktslösningssituationer. Hit räknas också givetvis Nobels Fredspris som delas ut i Oslo varje år, även om det inte har något med Norges självständighet att göra.

Den 11 juni invigs Nobels Fredscenter i Oslo. Därmed får både själva priset och globala freds- och konfliktfrågor ett permanent hem året runt i den norska huvudstaden. En viktig markering också det. Hundraårsmarkeringen blir ett utmärkt tillfälle för Norge att visa upp sig internationellt. Det övergripande temat fokuserar på Norge i världen, politiskt, ekonomiskt och kulturellt.

Unionsupplösningens 100 år blir en historisk markering även i Sverige med ett brett program, både från svensk och norsk sida.
Norge gör sin största satsning någonsin i Sverige då näringsliv, kultur och forskning, ska visas upp, bland annat i seminarier och konserter, litteratur, design, teater, dans, utställningar, politiska konferenser och en stor satsning i skolorna.
Målet är inte att fira unionsupplösningen, utan att markera 100 år av samarbete och knyta banden närmare genom att öka kunskapen om och förståelsen för varandra. En av höjdpunkterna är även invigningen av nya Svinesundsbron den 10 juni, som dessutom har ett stort symbolvärde som länk mellan grannarna.
2005 är Norges år.
HundraårsmarkeringHär är några av programpunkterna under året i Norge och Sverige.
? 5 februari, Drammen. Officiell invigning och galaafton.
? 9 februari - 1 september, Tromsö. Det vita äventyret, utställning om Norges polarområden.
? 18 februari - 1 september, Lillehammer. Brödrafolkens väl, utställning om Bernadottekungarna och deras undersåtar. (Utställningen flyttar till Stockholm i november).
? 5 - 13 mars, Narvik. Vinterfestvecka.
? 8 april, Stavanger. Öppning av Barn 100 - barndom 1905-2005, en utställning om barns uppväxtvillkor.
? 12 - 13 april, Stockholm. Internationell konferens om freds- och konfliktforskning.
? 28 april - 1 september, Oslo. Utställningen Norrmän och svenskar 1814-2005 (flyttas till Stockholm i november).
? 14 - 18 maj, Stockholm. Norska dagar. Utställningar, seminarier och olika happenings. Från folkdans på Skansen till kocklandskamp och världens längsta skaldjursbord.
? 12 - 17 maj, Göteborg. Norska dagar. Från historiska seminarier till allsång och jazz.
? 17 maj. Hela Norge firar Nationaldagen.
? 3 - 13 juni, Oslo. Festvecka. Hela centrum blir en festplats med bland annat kulturnatt (3 juni), hamnfestival, konserter, flottbesök, Ocean Race, utställningar och seminarier samt officiella arrangemang med kunglig inramning som exempelvis öppningen av Nobels Fredscenter den 11 juni. Den 10 juni är det bland annat Oslo sommarfestival, svensk temadag och besök av Ostindiefararen Götheborg. Den 11-12 juni är det matfestival på Karl Johan.
? 10 juni, Svinesundsbron öppnas av de svenska och norska kungaparen.
? 13 - 19 juni, Bergen. Hundraårsfestival.
? 21 - 28 juni, Kristiansand. Kulturfestival.
? 13 - 16 juli, Trondheim-Östersund. St Olavsloppet.
? 1 - 6 augusti, Trondheim. Festivalvecka.
? 6 - 14 augusti, Moss. Fredsvecka.
? 16 - 21 augusti, Trondheim. Hundraårsfestival.
? 25 augusti - 31 december, hela Norge med start i Oslo. Norsk i hundra-hundra års norskhet, utställning om det norska samhällets utveckling.
? 22 - 23 september, Karlstad. Karlstadsdagarna med bland annat statsministermöte, Nordiska Rådet, konferens om demokratins utveckling samt festvecka och lokala arrangemang.
? 14 - 16 oktober, Oslo. Trollflöjten, festföreställning.
? 2 november - 1 maj (2006), Stockholm. Norrmän och svenskar 1814 - 1905, utställning på Nordiska Museet.
? 4 november - 1 juli (2006), Stockholm. Brödrafolkens väl, utställning om Bernadottekungarna och deras undersåtar. Livrustkammaren.
? 25 - 26 november, Oslo. Kungahuset 100 år. Arrangemang på slottet.
? 27 november, Oslo. Officiell avslutning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om