19:e året i rad som Edsbruk hade eget demonstrationståg

För 19:e året i rad gick demonstrationståget genom Edsbruk den 1 maj. Ett 30-tal personer deltog i själva demonstrationståget men dubbelt så många slöt upp till talen i Bruksgården.

Demonstrationståg. När andra s-föreningar började lägga ner demonstrationstågen på 1 maj så återupptogs traditionen i Edsbruk. Nu var det 19:e året i rad som demonstrationen genomfördes, men anorna sträcker sig 100 år tillbaka i tiden.

Demonstrationståg. När andra s-föreningar började lägga ner demonstrationstågen på 1 maj så återupptogs traditionen i Edsbruk. Nu var det 19:e året i rad som demonstrationen genomfördes, men anorna sträcker sig 100 år tillbaka i tiden.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-05-02 00:25
När andra föreningar började lägga ner demonstrationstågen den 1 maj, så återupptogs traditionen i Edsbruk. För det är en tradition med ett hundra år på nacken.
- Jag, min far och min farfar har alla arbetat på Edsbruk, säger Karl-Axel Zettergren. I början av det förra seklet började arbetarna att demonstrera den här dagen. Då fanns en mässingsorkester, som bestod av arbetare från bruket, och den gick i spetsen för demonstrationståget.
- När de demonstrerat i Edsbruk, tog de sig till Helgenäs och åkte med ångaren Steksund in till Västervik och anslöt sig till det stora arbetartåget där.

Els-Marie Persson har bott i Edsbruk sedan 1968. Hon har varit med om samtliga demonstrationståg sedan traditionen togs upp igen för 19 år sedan.
- Nästa år blir det 20-årsjubileum, säger Els-Marie Persson och ler åt en bild som är tagen av Bengt O Edsberg när traditionen togs upp igen.
Angelica Katsanidou hälsade välkommen till Bruksgården dit demonstrationståget tagit sig via en sväng genom Edsbruks samhälle från busstationen.
- Det är viktigt att demonstrera och speciellt viktigt just i år, sade ordföranden Angelica Katsanidou. Edsbruk är enda orten utanför Västervik där ett demonstrationståg arrangeras, det är vi stolta över. Vi måste visa att vi inte tolererar den borgeliga alliansens politik.

Samma tanke hade årets talare, Gert Wollinger, Västervik, som i Bruksgården talade om att återupprätta A-kassan, om vuxenutbildningens betydelse, om vikten av att höja lönerna för anställda inom vård och omsorg, om den höga ungdomsarbetslösheten i Västervik och om skatteutjämningssystemet som gör att Västerviks kommun måste skicka iväg tre miljoner till Stockholmsområdet.

- Borgarnas politik syftar till att få arbetarna att lämna fackföreningarna och därmed skapa en låglönemarknad. Det måste stoppas. Vi vill också stoppa utförsäljningshysterin och istället värna om statligt ägande av skog, malm och vattenkraft.
Gert Wollinger öppnade med ett beskt utfall mot Västerviks-Tidningens ledarskribent.
- Han skriver att vi som demonstrerar runt om i Sverige i dag är ett litet gäng vilsna själar, den sortens mörkblå propaganda tar vi avstånd ifrån.
Efter talen i Bruksgården blev det underhållning av Jimmy Ginsby och så avslutades dagen med kaffekalas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om