25 miljoner satsas i ny fabrik
Hexaformer AB satsar stort i Västervik.25 miljoner investeras i en ny produktionsanläggning i Welux lokaler.I går började de sex först anställda som även kommer att utbilda kollegor och licenstagare.
Utbildar på polska. Mariola Aniol jobbade i 25 år på Electrolux, nu är hon tillbaka men hos Hexaformer som startade transformatortillverkning på hennes gamla arbetsplats. Mariola är polska och hennes språkkunskaper var avgörande för anställningen. Hon ska nämligen utbilda polska licenstagare längre fram.
Foto: Fotograf saknas!
Ett 20-tal personer kommer att ha anställning i maj när produktionen beräknas vara i full gång. På sikt kan verksamheten öka i Västervik, plats finns.
Hexaformer har världspatent på tillverkningen av en "trebent" transformator. Fabriken i Västervik ska förse den nordiska marknaden med transformatorer.
- Våra transformatorer står för den sista transformering före två hål i väggen, säger Hans Bäck.
Tekniken är från 1880-talet men har utvecklats. Transformatorerna är mindre än de konventionella, går tystare och har ett mindre magnetfält, enligt Hans Bäck som tidigare jobbade hos ABB.
Hittills har 700 transformatorer sålts under de fem år produktionen varit i gång. När Västerviskfabriken går för fullt kommer den att kunna producera 1 500 transformatorer per år.
- Vi tillverkar för den nordiska marknaden. Det är är tunga grejer som man inte flyttar så långt. Våra transformatorer väger från 75 kilo upp till sex ton.
Sex personer började i går att jobba. Alla har varit arbetslösa och går genom Lernias och arbetsförmedlingens försorg en arbetsplatsförlagd rekryteringsutbildning under 12 veckor.
- De ska utbilda nästa kull som kommer under andra hälften av mars. Vid rekryteringen valde vi personer med rätt inställning och så var språkkunskaper viktiga, säger Hans Bäck.
- Vårt mål är att sälja licenser över hela världen och bygga upp liknande verksamheter runt om i världen. Licenstagarna kommer att utbildas av vår personal i Västervik.
- Vår personal talar polska, spanska, serbiska, engelska och finska. Framförallt polska och serbiska är viktiga språk eftersom vi kommer att få besök därifrån framöver och vi har redan ett bra samarbete med ett serbiskt företag, förklarar Hans Bäck.
Mariola Aniol kommer från Polen och tycker det ska bli intressant att få utbilda och visa gamla landsmän tillrätta.
- Jag är tillbaka på min gamla arbetsplats. Jag jobbade i 25 år på Electrolux. Under den tid jag varit arbetslös har jag letat efter ett liknande jobb som jag hade tidigare. Att jobba med händerna trivs jag med men att utbilda andra ska bli kul, säger Mariola som inte trodde att hennes gamla modersmål skulle bli avgörande för en anställning i Västervik.
Ett nytt produktionsbolag bildas för verksamheten i Västervik, 25 miljoner satsas i utrustning. Det blir både egenutvecklad utrustning och inköpt.
- Vår tillverkning är automatiserad så långt det går. Omkring 30 procent av produktionskostnaden utgörs av löner. Det går att bygga i Sverige trots löneläget. Viktigast är att få kvalitet på det vi gör.
Att kvaliteten håller ska forskare från Chalmers stå för.
- Vi kommer att bygga en utvecklingsavdelning i Västervik där allt ska testas och det ska forskas eftersom ingen har tillverkat transformatorer på det sätt som vi gör, säger Hans Bäck som ser fram en spännande tid när anläggningen i Västervik byggs upp.
- Allt ska fungera, säger han och börja plocka av emballage från de delar av utrustningen som redan anlänt till Västervik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!