30 jobb till Västervik

På fredagen gick klubbslaget i bordet.
Försäkringskassan beslutade att Västervik får enheten för bilstöd till funktionshindrade.

Kvalitetshöjning. Erik Kärnekull, försäkringsdirektör i Kalmar län, tror att den nya enheten i Västervik ska leda till högre kvalitet i åtgärderna för funktionshindrade runt om i landet. Arkivbild: Anders Liljegren

Kvalitetshöjning. Erik Kärnekull, försäkringsdirektör i Kalmar län, tror att den nya enheten i Västervik ska leda till högre kvalitet i åtgärderna för funktionshindrade runt om i landet. Arkivbild: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2005-06-11 00:25
Enheten ska preliminärt sätta igång sitt arbete i januari 2007 och ha ett 30-tal anställda.
Redan häromveckan berättade regeringens kontaktman för Kalmar län, Ulf Lönnqvist, om planerna. På fredagen kom det formella beslutet i samband med att Försäkringskassans styrelse sammanträdde.
Totalt fördelas 500 jobb om, från de regionala och lokala försäkringskassekontoren, till några nationella enheter runt om i landet.
De framtida enheterna kommer att ligga på orter som man förknippar med nedläggningar. Utöver Electroluxnedläggningens Västervik flyttas jobb till Arvidsjaur, Östersund och Gotland som alla drabbats av försvarsnedskärningar.
Enligt Maivor Isaksson, produktionsdirektör på försäkringskassan, har orterna utvärderats noggrant. Framförallt spelar tillgången på lämplig arbetskraft in.

Vilken typ av arbetskraft kommer ni att behöva i Västervik?
- Eftersom handläggarna ska arbeta med anpassning av bilar tror vi att de ska ha en teknisk utbildning.
Den tekniska utbildningen ska vara på akademisk nivå. Handläggarna ska arbeta som beställare, och göra bedömningar av hur bilar ska anpassas för att passa en handikappad.
Maivor Isaksson tror att det finns både kostnads- och kvalitetsvinster att göra på att samla alla ärenden av det här slaget till en enda ort. Med mer specialiserade handläggare kommer rutinen och kunskapen att växa.
I dag tror hon att försäkringskassan inte har tillräcklig kunskap jämfört med de bilverkstäder som gör anpassningen.
- Det förekommer nog att en del verkstäder gör mer omfattande arbeten än vad som behövs.
Efter att beslutet fattats får länsdirektören formellt uppdraget att sätta igång arbetet med att förbereda den nya enheten.
I Västerviks fall är läget speciellt. Länsdirektören Erik Kärnekull ska gå vidare till nya arbetsuppgifter inom försäkringskassan. Han är inte orolig för att chefsbytet ska sätta käppar i hjulet för den nya enheten i Västervik.
- Arbetet är på rull. Vi har redan arbetat i några veckor och jag kommer att finnas kvar inom försäkringskassan.

Vad vet ni om lokalerna för den nya enheten? Kommer den att samlokaliseras med det lokala försäkringskassekontoret?
- Det är en komplicerad fråga. Utöver den nya enheten kommer det lokala Västervikskontoret att utökas med några personer i och med att vi organiserar om i länet. Kontoren i Hultsfred och Vimmerby läggs ner, och ersätts med ett mindre kontor i Vimmerby. Vi har fått försäkringar från Harald Hjalmarsson att det finns lokaler i Västervik.
Försäkringskassans handläggare blir upphandlare av handikappanpassad utrustning, medan själva arbetet utförs av privata bilverkstäder. Finns det en chans att lokala verkstäder i Västervik kan nischa in sig på handikappanpassning?
- Det är inte otroligt, säger Erik Kärnekull, och fortsätter: Det kommer nog att finnas verkstäder över hela landet, men visst innebär det en chans för motorföretag i länet.
Han pekar också på att det finns trafikforskning i Linköping. Han hoppas att den nya enheten ska bli en resurs för att ännu mer offensivt ta fram och samla kunskap om handikappanpassning av bilar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om