30 minuter ljusare per vecka – men knappt vinter i Västervik

Med start första halvan av februari ökar dagarnas längd som mest. I norr blir varje dag nu omkring sju minuter längre – det innebär nästan 50 minuter på en vecka.
Vårkänslor? Jovisst, men i Västervik är det fortfarande per definition höst.

Vårsolen skiner över Stockholm och människorna njuter av värmen. Arkivbild.

Vårsolen skiner över Stockholm och människorna njuter av värmen. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Västervik2025-02-10 07:48

I södra och mellersta Sverige blir dagen omkring en halvtimme längre i veckan.

Att ökningen är som störst nu och ungefär tio veckor framåt beror på jordens lutning mot solen. För varje dag stiger solen brantare över horisonten. Den största ökningen sker kring vårdagjämningen, den 20 mars.

Trots detta är det ingen del av landet som har vår – än.

Enligt SMHI råder fortfarande vinter i nästan hela landet, förutom i Skåne och Götalands kustområden där det fortfarande råder meteorologisk höst. Enligt en karta på SMHI:s hemsida råder det höst just nu i Västerviks stad, samt längs kustbandet från Blankaholm och söderöver.

När vi kontaktar vakthavande meteorolog Erik Höjgård-Olsen kan han dock inte bekräfta det, eftersom Västervik inte har någon egen mätstation.

– I Kalmar län är det Kalmar och Ölands norra och södra udde som har fortsatt meteorologisk höst. Gladhammar, Målilla och Oskarshamn har alla meteorologisk vinter, säger han.

Han ber oss dock återkomma till en kollega senare under måndagen, som kan veta mer om just Västerviks stad, varför den är indikerad som "höst" på deras årtidskarta.

Maria Norman är klimatolog på SMHI, och hon vet mer om de "mystiska" prickarna. Faktum är att de sett lite olika ut, tittar man exempelvis på den 3 februari så hade Västervik "vintertemperatur". 

Ett problem är att det inte finns någon mätstation i Västervik, den närmaste i kommunen ligger i Gladhammar.

– Det vi istället för är en uppskattning och beräknar temperaturer utifrån prognosen och den senaste tiden. Man kan säga att de stora fält på kartan där det är brunt, där är det så att det aldrig blev någon vinter i meteorologisk mening.

Däremot kan man inte säga detsamma om enskilda prickar, berättar hon vidare.

– Nej, det kan man inte säga, inte utifrån en prick. Det är ett område på tre gånger tre kilometer i varje prick.

Men det är nära. För så nära som Oskarshamns kommun är det ett större brunt fält. Och håller allt i sig går de alltså, tillsammans med stora delar av södra Sverige, direkt från höst till vår, utan att passera vinter.

Tidigaste datum för våren enligt SMHI:s definition är den 15 februari. Vår infaller då om det varit en dygnsmedeltemperatur över 0 grader sju dygn i sträck.

undefined
Förändring i dagarnas längd i minuter per dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!