Han driver både facebookgruppen "Gamla bilder och fakta om Västervik", och står bakom det nystartade instagramkontot "gamla_foton_vastervik" som på en månad fått 200 följare. Där delar han färglagda och förbättrade foton från förr, för skojs skull.
Jan är född och uppväxt i Västervik. Han berättar om en sommarmorgon för 25 år sedan:
– Då sändes ett program som hette Salve, på sommarlovsmorgon.
TV-programmet som uppmärksammade 600-årsjubileet av Kalmarunionen var ett samarbete mellan SVT och Kalmar läns museum. Handlingen, som utspelade sig 1397, väckte Jan Nilssons nyfikenhet för riddare, borgar och slott.
– Jag och mamma gick till biblioteket och lånade massor av böcker. På den vägen är det, säger han leende.
Vad är lockar med gamla bilder?
– Att se hur något såg ut förr och hur det förändrats är intressant. Särskilt för mig här i Västervik där jag har lokalkännedom.
För att förvandla de svartvita bilderna använder han oftast en app i mobilen.
– Det började med att jag färglade gamla släktbilder. Det blev så snyggt, så jag prövade med fler gamla bilder på Västervik. Sen blev det fler, och fler, berättar han.
Nu är den färglagda samlingen uppe i 900 bilder som han hittat online, till exempel via sidan "digitaltmuseum". Han pytsar ut bilderna på facebook och instagram med jämna mellanrum.
– Många är intresserade av det som är nostalgiskt. Kommentarerna är bara positiva.
Hur tänker du kring upphovsrätt när du delar andras bilder?
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Om någon hör av sig och vill att jag anger dem som fotograf eller ber mig ta bort bilden, så gör jag självklart det. Men det har inte hänt.
Har du något favoritmotiv bland gamla bilder?
– Hm, sådant som är lite mer okänt. Centrum är ganska välavbildat, men allt utanför centrum var ju landsbygd. Så att se hur till exempel Brevik växt fram är häftigt.
Trots sitt stora intresse för historia är det inte något han siktar på att jobba med. Det räcker att ha det som hobby. Däremot är han ständigt på jakt efter nya bilder.
När vi frågar om han har någon favoritperiod i Västerviks historia funderar han lite, innan han konstaterar:
– Ju längre tillbaka man tittar, desto mer intressant är det. Många av de största förändringarna hände inte på 1970-talet, utan längre tillbaka.