3,5 miljarder för tåg till Linköping

Tid är pengar. I Banverkets utredning om Tjustbanan mellan Västervik och Åtvidaberg kostar varje minut i kortat restid närmare 100 miljoner kronor.

Miljonrullning. Ett snabbtåg mellan Linköping och Västervik kommer att bli en kostsam historia. Foto: ANDERS LILJEGREN

Miljonrullning. Ett snabbtåg mellan Linköping och Västervik kommer att bli en kostsam historia. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2005-12-20 00:25
Det var på order från regeringen som Banverket påbörjade förstudien av sträckan mellan Åtvidaberg och Västervik. Redan tidigare pågick ett arbete om sträckan mellan Åtvidaberg och Linköping.
I en förslagshandling presenterar Banverket fyra olika alternativ - däremot tar inte myndigheten ställning till vilket av alternativen som är bäst.

Budgetalternativet. Kostar "bara" 1,8 miljarder kronor. Tågen ska kunna köra upp till 160 kilometer i timmen. Sträckningen ändras inte nämnvärt. Tåget kommer även i framtiden att stanna i Falerum och Överum. Restiden mellan Västervik och Åtvidaberg skulle krympa från dagens 62 minuter till 42 minuter.

Ny sträcka. Tåget skulle inte gå genom Uknadalen längre, utan i stora delar följa väg 35 mellan Åtvidaberg och Överum. Spåret skulle anpassas för hastigheter upp till 200 kilometer i timmen. Restiden skulle sjunka med 33 minuter. Då är inte ett stopp i Överum medräknat. Ett stopp där innebär ytterligare 1,5 minuter i restid.

Högre hastighet på gamla sträckan. Här har Banverket räknat på ett alternativ där man kör i upp till 200 kilometer i timmen på gamla sträckan. Restiden skulle sjunka med 20 minuter, med stopp enbart i Gamleby. Banverket skriver att det skulle vara möjligt att stanna i Falerum och Överum och ändå komma ner i runt en timmes restid mellan Västervik och Linköping.

Lyxalternativet. Den nya sträckningen mellan Åtvidaberg och Överum skulle användas, och banan skulle byggas så att tågen skulle köra upp till 250 kilometer i timmen. Stoppen i både Falerum och Överum stryks. Restiden mellan Västervik och Åtvidaberg skulle bara bli 27 minuter, och förutsatt att man väljer ett av de dyrare alternativen på sträckan Linköping-Åtvidaberg skulle restiden till Linköping bli 45 minuter. Kostnad: 2,7 miljarder, fram till Åtvidaberg.

I utredningen ingår en samhällsekonomisk analys. Där har man utöver kostnaderna försökt beräkna vilka vinster som en upprustning kan ge. Då framstår helt plötsligt inte budgetalternativet som det billigaste. Gynnsammast är istället de två dyrare alternativen. I och med att restiderna sjunker behövs färre tåg för att hålla upp en tät trafik.
I dag görs 182 000 enkelresor om året på Tjustbanan. med budgetalternativet skulle den siffran stiga till 288 000 och med det dyraste alternativet till 608 000 resor.

Med de kortare restiderna kommer reseströmmarna att öka vilket ger större biljettintäkter. Banverket har också satt ett ekonomisk värde på passagerarnas tid. Liksom miljövinsterna vid en elektrifiering.
Medan många väg- och tågprojekt i storstäderna kan bli vinstprojekt genom att räkna på det sättet förblir samtliga fyra alternativ för Tjustbanan förlustprojekt för samhället enligt Banverket.
Ett femte alternativ finns. Att behålla Tjustbanan i sitt nuvarande skick. Även det medför kostnader enligt Banverket. Åtgärder måste sättas in mot översvämningarna i Nelhammar, slipers måste bytas och en ny mötesstation behövs för att klara av utökad trafik.
Banverket gör bedömningen att med nuvarande bana kommer inte tåget att bli ett konkurrenskraftigt alternativ till bil. I dag tar det 16 minuter längre att resa till Linköping med tåg än med bil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om