400 i protest mot sämre a-kassa

Både facklor och ilska flammade när cirka 400 Västerviksbor demonstrerade under torsdagskvällen. Protesterna riktade sig mot regeringens förslag att sänka ersättningsnivåerna i a-kassan och höja medlemsavgifterna till facket.

I täten för bibehållen a-kassa. Sharad Bhatt och Örjan Brink från IF Metall i Västervik ledde demonstrationståget som marscherade genom centrala Västervik.

I täten för bibehållen a-kassa. Sharad Bhatt och Örjan Brink från IF Metall i Västervik ledde demonstrationståget som marscherade genom centrala Västervik.

Foto:

Västervik2006-12-15 00:25
På Hamnplan i Västervik står 22-årige Mikael Thelmén med sina arbetslösa kompisar. Han har aldrig haft något jobb, och får därför ingen ersättning från a-kassan. Han vill arbeta inom industrin, men är inte särskilt optimistisk inför framtiden.

- Regeringen har ju lovat att det ska bli fler jobb, men jag tror inte på det, säger Mikael Thelmén innan han marscherar iväg mot Stora Torget.

I demonstrationståget går även Peter och Marie Henriksson. Peter har nyligen hittat ett nytt jobb efter två års arbetslöshet. Nu oroar de sig för vad som kan hända med ekonomin om tillvaron plötsligt förändras igen.
- Det behövs en bra försäkring när man är arbetslös. Man ska inte behöva gå från hus och hem. Det är ju en försäkring man betalar för och inget bidrag, säger Peter Henriksson.
Paret har inte stora förhoppningar om att regeringen drar tillbaka sitt förslag om nedtrappad ersättning ju längre tid man är arbetslös.
- Nej, men jag hoppas ändå, säger Marie Henriksson.

Det är fackförbunden IF Metall och Kommunal i Västervik som arrangerar demonstrationen i samarbete med LO-förbunden. I länet hålls även demonstrationer i Hultsfred, Kalmar och Nybro. Den fackliga ilskan är stor.

- Det blir en försämring trots att det finns pengar i a-kassorna. Det är svårt att förstå när det går bra för industrin och fler anställs. Det här är ett första steg i en borgerlig inriktning som ökar klasskillnaderna. Nästa steg blir sänkta löner och ett försvagat fack, säger Sharad Bhatt från IF Metall.
Höjningen av avgiften till a-kassan kommer troligen att röstas igenom av riksdagen den 20 december och börjar gälla från årsskiftet. Däremot har de fackliga protesterna resulterat i att regeringen nu föreslår att sänkningen i a-kassenivån skjuts upp till mars nästa år. Detta för att a-kassorna ska hinna med att administrativt anpassa sig till de nya ersättningarna.
- Folk är missnöjda med försämringarna, och om regeringen har något vett i huvudet tar de tillbaka förslaget, dundrar Sharad Bhatt.

I valrörelsen smög inte den borgerliga alliansen med budskapet att försämringar vara att vänta för de arbetslösa. Men de fackliga representanterna anser inte att man borde slagit på trumman lite tidigare.
- Vi gjorde det, men tydligen har inte folk begripit hur det skulle bli.
De fackliga företrädarna ger inte mycket för alliansens vision att reformerna kommer att leda till att fler arbetslösa får jobb.
- Det är positivt om det blir så, men att sänka a-kassorna ger inga nya jobb, säger Örjan Brink, kommunansvarig i IF Metall i Västervik.
Nya a-kassan
Taket i arbetslöshetsersättningen sänks till 680 kronor. Ersättningen ska vara 80 procent av lönen i 200 dagar och därefter sänkas till 70 procent. <BR>A-kassa ska betalas ut i högst 300 dagar, utom för arbetslösa med barn under 18 år som ska kunna få ersättning i 450 dagar. <BR>Därefter ska en jobb- och utvecklingsgaranti gälla som ger 65 procent. Garantin införs den 1 juli men nivån införs redan vid årsskiftet, då den ersätter aktivitetsgarantin. <BR>Arbetslösa som tar ett lägre betalt jobb får ta med sig sin tidigare ersättningsnivå. <BR>Skatteavdrag för fackföreningsavgift och avgifter till a-kassan slopas. <BR>Egenavgiften höjs med högst 300 kronor. (TT)&nbsp;
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om