54 liv kan räddas om alla använder bilbältet

Det är i år 50 år sedan trepunktsbältet blev standard i svenska bilar. Bältesanvändningen vid bilkörning är numera hög - men ytterligare cirka 50 liv per år skulle kunna räddas om alla satte på sig bältet.

- Jag kör så gott som alltid med bilbältet på, men visst händer det att man glömmer bort det någon gång. Eller hoppar över det vid kortrare sträckor i centrum, säger taxichauffören Roger Oskarsson.Foto: Ellen Kindstrand

- Jag kör så gott som alltid med bilbältet på, men visst händer det att man glömmer bort det någon gång. Eller hoppar över det vid kortrare sträckor i centrum, säger taxichauffören Roger Oskarsson.Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-02-17 00:06
Hela denna vecka har polisen i hela landet skärpt kontroll av bältesanvändningen, i samband med en internationell trafiksäkerhetsvecka.Trots att bältesanvändningen bland förare och passagerare i framsätet i Sverige ligger på 95 procent på landsväg och 90 procent i tätort, så kan åtskilliga liv fortfarande räddas om alla använde bilbälte.Därför skärper polisen kontrollen av bältesanvändning i hela landet 16-22 februari. Samtidigt genomför NTF lokala informationsinsatser.2007 var bältesanvändandet i Västerviks kommun endast 85 procent. - Bilbältet är den enskilt viktigaste delen i bilens skyddssystem. Bältet reducerar risken att dödas eller allvarligt skadas vid en kollision med 50 procent, säger Sten-Olof Mäki, chef för trafikspecialistteamet på polisen i Kalmar län.- Om alla använde bilbälte skulle 50-talet liv per år räddas. Höll alla hastigheten skulle ytterligare 100-150 liv per år räddas.Av de 270 som dödades i bil 2008 åkte drygt 40 procent utan bilbälte.Enligt Vägverkets analys hade åtminstone hälften av dem som inte använt bälte, 54 personer, överlevt om de varit bältade.De som inte använder bilbältet bryter många gånger även mot fartgränser och är ofta alkoholpåverkade. Yngre män är överrepresenterade.Bland förare av tunga lastbilar har bältesanvändningen ökat något de senaste åren, men är fortfarande låg. Bara fyra chaufförer av tio är bältade. Bältesanvändningen bland taxiförare har däremot ökat kraftigt de senaste åren och var 91 procent i fjol.- Trots att vi har ett säkerhetssystem som reducerar risken att dödas eller skadas vid en krock med cirka 50 procent, så väljer ändå vissa människor att sitta obältade. Så länge det finns personer som hittar på knep för att gå runt ljud- och ljussignalen från bältespåminnaren för att slippa använda bilbältet måste vi oförtrutet arbeta vidare med övervakning kombinerat med information, säger NTF:s vd, Jan Sandberg till VT. För närvarande ligger bötesbeloppet för att inte använda bilbälte på 1 500 kronor. En förare som inte ser till att passagerare under 15 år använder bilbälte, och för mindre barn bilbarnstol eller bälteskudde, kan få böta 2 500 kronor.I bussar utrustade med bälten måste passagerare använda dessa. Passageraren själv får betala eventuella böter vid en kontroll."Riktiga" bilbälten fyller för övrigt 50 år i år. Det var 1959 som trepunktsbältet monterades för första gången som standard i Volvos personbilar. Senare kom de rullbälten som i dag återfinns i alla världens bilar.
Bilbältesfakta
1968 kom en lag som sade att från och med -69 års modell skulle alla bilar vara utrustade med bilbälte i framsätet. Från -70 års modell måste alla sittplatser i bilen ha bilbälten.1975 blev det lag på att alla i framsätet måste använda bilbälte.1986 utvidgades lagen och sade att även åkande i baksätet, om man var över 15 år gammal, måste använda bilbälte.1988 blev det lag på att även barn i baksätet måste vara bältade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om