55 procent av länets skog är försäkrad
Foto:
Skogen i Tjustbygden fick rejäla skador i stormen för en dryg vecka sedan. Ändå är skadorna inte så stora om man jämför med de bygder i södra Halland och i Kronoberg som drabbades värst. I Kronoberg är också försäkringsnivån den lägsta.
? Jag har inventerat försäkringsnivån hos skogsägare i hela södra Sverige, säger Karl-Åke Nyberg, Hallingeberg, som arbetar för LRF Försäkrning. Han samordnar stormskadorna i hela södra Sverige.
? I Kalmar län är 55 procent av skogen försäkrad så att stormskador ingår. I Kronoberg och Blekinge är det bara cirka 25 procent som är försäkrad mot stormskador. I södra Halland däremot är försäkringsnivån 58 procent.
Nu är det så att det är de större skogsägarna som är försäkrade mot stormskador. Det finns små skogsägare som har den typen av försäkring, men de allra flesta står helt utan skydd i det här fallet.
? För att få ut ersättning på försäkringen så är det vissa förutsättningar som gäller, säger Karl-Åke Nyberg. Först och främst måste minst ett hektar skog vara skadad på fastigheten. Varje skadat delområde måste vara minst 0,5 hektar sammanhängande. Småskador på minst 0,5 hektar ersätts upp till 5 hektar per försäkrad fastighet.
? I det skadade området ska minst hälften av volymen vara skadad. Träden som är kvar ska stå så glest att man är tvungen att plantera nya.
? Jag uppmanar försäkrade skogsägare att anmäla skadorna till sitt försäkringsbolag som låter besiktiga skadorna. Den ersättning som utgår när en skada konstaterats ska täcka tidigare avverkning, merkostnad för fördyrad avverkning och plantering.
Karl-Åke Nyberg har själv en skogsfastighet på Hult i Hallingeberg. Han är bedrövad när han kliver omkring i skogen och ser 60-åriga granar som hans far planterat ligga kullvälta. Träd som skulle stått 15 år till. På andra håll ligger tallar som bara hunnit växa 40 år och som skulle stå minst lika länge till.
? Man drabbas på flera sätt, säger Karl-Åke Nyberg. Dels blir det nästan dubbelt så dyrt att ta hand om träden jämfört med en slutavverkning av träd på rot. Dels är träden värda mycket mindre än om de fått stå kvar.
Lennart Weidinger från Skogsvårdsstyrelen går med i Karl-Åke Nybergs skog för att besiktiga skadorna.
? Vi gör en objektiv bedömning av stormskadorna, säger Lennart Weidinger. Vår bedömning görs i kubikmeter stormfälld skog och medeldiametern på den fällda skogen samt hur trädslagen fördelas på skadeområdet och hur stor areal det rör sig om. Vi gör också en jämförelse på skogen före och efter skadan.
Lennart Weidinger har en GPS-mottagare med sig ("global position system"/satellitbaserad positionsbestämning) och kan mäta in på skogskartorna exakt var de skadade områdena finns.
? Visst är området här hårt drabbat, vissa enskilda har drabbats mycket hår, men det är inte alls den skadenivån som i södra delen av Småland, säger Lennart Weidinger. Här är det väldigt likartade ställen som skadats; nygallringar, fröträd och hyggeskanter. Tyvärr är det de som skött skogen bäst som fått störst skador.
? En stormskada ska anmälas till Skogsvårdsstyrelsen även om skogen inte är försäkrad. Det blir inga problem med dispenser, men vi vill veta var skadorna finns. Jag måste också påpeka att röjning av stormfälld skog är ett ytterst farligt arbete som ska utföras av erfarna yrkesmän.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!