60 tjänster måste bort inom skolan

Med förestående lönehöjningar måste barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Västervik spara 20 miljoner kronor. Det innebär ett 60-tal årsarbetare, men bara 10-12 personer riskerar bli uppsagda.

BUN:s ordförande Christin Rampeltin Molin (M) tror att endast en handfull skolanställda kommer att behöva sägas upp. Arkivfoto: Anders Steiner

BUN:s ordförande Christin Rampeltin Molin (M) tror att endast en handfull skolanställda kommer att behöva sägas upp. Arkivfoto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-05-31 00:00

Det säger BUN:s ordförande Christin Rampeltin Molin och kommunens barn- och utbildningschef Kjell Fernandi vid en presskonferens på onsdagen efter nämndens sammanträde dagen innan.

- Vi ser ingen spareffekt helt ut under 2012, då det här sparkravet kom så pass sent. Däremot uppnås effekt 2013.

För att spara 20 miljoner minskas antalet årsarbetare inom barn- och utbildningsförvaltningen med omkring 60.

- Genom naturlig avgång, såsom åtskilliga pensioneringar samt människor som flyttar sedan de fått jobb i andra kommuner, är det dock bara 10-12 personer inom skolan som riskerar bli uppsagda. Av dem erbjuds kanske dessutom några att gå ned från en heltidstjänst till en 70-procent, säger Kjell Fernandi.

- När allt pusslande är klart någon vecka in på höstterminen 2012 kanske det bara återstår en handfull personer som varslas om uppsägning. Först då vet man och först då är det skarpt läge, säger Rampeltin.

Något som bidrar till att man inte behöver återbesätta många lärartjänster, är att det är stora elevminskningar på många skolor i Västervik. Fram till 2017 blir det stora personalavgångar som inte kommer att återbesättas.

Västerviks gymnasium minskar med 125-150 elever per år. Lika många elever tappar årligen kommunens grundskolor tillsammans.

- På två år har grundskolorna i Västervik minskat med 250 elever. Det är i princip en hel grundskola som bara har försvunnit, betonar Fernandi.

I BUN:s beslut om skolbesparingarna får barn- och utbildningskontoret i uppdrag att göra en noggrann utvärdering av effekterna av skolöversynen, med fokus på ekonomi och undervisningskvalitet.

Redovisning ska ske vid BUN:s sammanträde i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om