70-åring dog i villabrand

Vid 18-tiden på lördagskvällen bröt en villabrand ut i Piperskärr. En man i 70-årsåldern omkom i branden.

Poliser dokumenterar branden. Förmodligen kommer polisens tekniker att försöka klarlägga brandorsaken under måndagen.Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Poliser dokumenterar branden. Förmodligen kommer polisens tekniker att försöka klarlägga brandorsaken under måndagen.Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2012-08-20 00:00

Orsaken till branden är okänd.

- Det får polisens tekniker utreda, jag skulle tro att de gör det på måndag, säger Peter Helge, räddningschef.

Tre styrkor kallades ut till villan, som ligger på Pipers backe: utöver heltidsstyrkan i Västervik, deltidsstyrkorna i Västervik och Gamleby.

De möttes av en fullt utvecklad brand där lågor slog ut genom fönstren och taket.

När man gick in i huset så hittades en äldre man liggande på golvet i ett av rummen i entréplanet. Mannen bars ut, och fördes med ambulans till Västerviks sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Mannen verkar ha varit ensam i huset vid tillfället, några övriga personer behövde inte tas om hand.

Arbetet med att släcka huset gick sedan snabbt. Även om huset är svårt rök- och brandskadat, tror Peter Helge inte att det är omöjligt att försäkringsbolaget bedömer att det ändå kan renoveras till beboeligt skick igen.

Innan de nedskärningar som gjordes i våras i räddningstjänsten så hade insatsstyrkan varit en man större enligt larmplanerna. Peter Helge konstaterar dock att i det här fallet hade det inte haft någon avgörande betydelse. Mannens liv hade inte gått att rädda.

- Det som hänt är tragiskt, men i övrigt gick insatsen prickfritt.

Han konstaterar att även om antalet händer och fötter har blivit färre, så har sedan i våras räddningstjänsten fått ny teknik som hjälper dem vid insatserna.

- Huset är inte vattenskadat, och det beror på en ny teknik där vi släcker med en kombination av vatten, skum och luft.

Räddningstjänsten i Västervik är tidigt ute i landet med tekniken, och villabranden i Piperskärr blev den första branden där man kunde dra nytta av det nya släckningsmedlet fullt ut. Fördelarna är tre:

 Genom att "blanda ut" vattnet med skum och luft så räcker vattnet längre. I princip har man tre gånger så mycket släckvätska med samma mängd vatten. Det är värdefullt inte minst om man inte hunnit ordna med ytterligare vattentillförsel.

 Vattenskadorna minskar.

 Släckvätskan lägger sig som ett klister där man sprutar. Det gör att räddningstjänsten får bättre möjlighet att förhindra att elden sprids genom att spruta på närliggande byggnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om