Kalmar län minskade hyrpersonalen med 80 000 timmar under 2024

Under förra året minskade andelen inhyrd personal på sjukhusen i Kalmar län.
Behovet av hyrpersonal kommer ändå finnas kvar ett tag till, poängterar regionrådet Angelica Katsanidou (S).

Regionens nertrappning av hyrpersonal förra året syns i regionstyrelsens senaste redovisning. Regionalrådet Angelica Katsanidou (S) som har ansvar för regionövergripande frågor kommenterar vad minskningen innebär för sjukhusen.

Regionens nertrappning av hyrpersonal förra året syns i regionstyrelsens senaste redovisning. Regionalrådet Angelica Katsanidou (S) som har ansvar för regionövergripande frågor kommenterar vad minskningen innebär för sjukhusen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/ Marie Kerrolf

Västervik2025-03-09 20:00

– Vi har gått en väg så att vi inte helt behövt stänga dörren till hyrbemanning. Vi kommer behöva inhyrd personal en tid framöver också, för att vi kommer att vilja ge tillräcklig vård åt våra patienter, säger Angelica Katsanidou som är regionråd (S) med ansvar för regionövergripande frågor och ekonomi. 

I oktober 2023 påbörjade Kalmar län sitt arbete med att minska andelen inhyrd personal i länet. Enligt regionstyrelsens senaste redovisning har satsningen gett resultat. 

I Kalmar län har antalet timmar med hyrpersonal minskat med 80 000 timmar under 2024. Kostnaden för inhyrd personal i länet hade också minskat under förra året. Den uppgick till 209 miljoner kronor, vilket var en minskning på 64 miljoner kronor jämfört med 2023. 

I höstas skrev vi att avdelningar på Västerviks sjukhus märkt av minskningen av hyrpersonal. Hos Kirurgkliniken i Västerviks sjukhus hade mycket hyrpersonal bytts ut mot nyanställd personal berättade då Anneli Lyberg som är en av avdelningscheferna. 

Enligt Angelica Katsanidou är det framförallt på sjuksköterskesidan minskningen har skett. Hon förklarar att behovet av mer personal fortfarande är väldigt påtagligt hos sjukhusen, så vid behov kommer det fortfarande vara möjligt att ta in hyrpersonal för sjukhusen. 

– Det är många saker som görs för att kunna växla och gå över till helt egna medarbetare istället. Då får man jobba med rekryteringar och nya arbetssätt, men framförallt att hitta en bra arbetsmiljö. Alla de sakerna gör att vi minskar hyrbemanningen totalt sett. 

undefined
Regionrådet Angelica Katsanidou (S) ser mest fördelar med att hyrpersonalen hos reginens sjukhus har minskat. "Det är positivt i den bemärkelsen att vi kan anställa mer personal. Patienterna säger att det får en mer kontinuitet och stabilitet."

Det händer fortfarande att personal saknas på vissa av regionens sjukhus. I det fallen får regionen göra en bedömning om man behöver ta in personal eller om det räcker med regionens egna anställda. 

– Vi blir fler medarbetare för varje år som går och vi försöker ta så många studenter vi bara kan. Vi jobbar på många fronter för att kunna täcka upp när det behövs. 

Öppettiderna på hälsocentralerna och avdelningarna har inte påverkats av att hyrpersonalen på sjukhusen har minskat. 

– Vi har till och med ökat våra tider på hälsocentralerna nu, så det hänger inte ihop, säger Angelica.

Däremot kan tillgången på personal påverka antalet vårdplatser, tillägger hon.

undefined
Enligt Angelica Katsanidou har regionen anställt flera personer som har gått från bemanningsföretag och istället blivit fast anställda inom regionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!