800 kom för att se ystra kor

Solen sken och gräset var grönt. Korna råmade och försökte överträffa varandra med ystra skutt i glädjen över att det äntligen blivit sommar. Men när alla åskådare gått hem rusade korna lika glatt tillbaka in i den varma och goa ladugården för att få sig lite kvällsmat och bli mjölkade.

Foto:

Västervik2010-05-06 00:00
Vid onsdagskvällens kosläpp på Gamlebygymnasiet öppnades ladugårdens portar prick halv sju. Först hände inget. Sedan kikade försiktigt, ungefär som Ferdinand på tjurfäktningsarenan i Madrid, den första av de 76 korna ut genom dörren bara för att snabbt dra in huvudet igen. Sedan brast alla fördämningar. En formlig flod av svart/vit/bruna, och 600-700 kilo tunga, djur som stått uppbundna i spiltor dygnet runt hela vintern skuttade nu, utan att stretcha det minsta, på stela men spralliga ben ut mot de väntande gröna hagarna. De sprang mellan två trästaket till jublet från de närmare 800 personer, många storögda barn, som kantade staketen. Precis som vanligt stångades många av korna med varandra, bara för att fastställa flockens inbördes rangordning sommaren 2010. - I år började kosläppen i Bräkne Hoby i Blekinge, där 6 000 personer kom för att titta. Nu fortsätter kosläppen norrut, ända till Uppland. Enligt prognoserna kommer 80 000 personer att se något kosläpp, säger bonden Anders Magnusson från Marsgölehult i Hjorted. - Redan på lördag väntar två nya kosläpp på gårdar i trakten, på Wirum och på Råshult i Locknevi. När alla åskådare gått hem och kvällsfriden lägrat sig över beteshagen slutade korna skutta och ställde sig i en exemplarisk kö. Bara några minuter senare rusade alla djuren in i ladugården igen. In till tryggheten och den goa värmen för att få kvällsmat och bli mjölkade. - Att bara låta korna rusa ut och sedan stanna ute fram till i höst blir en alltför stor omställning på en och samma dag. Allra helst som det ska bli 5-6 minusgrader i natt. De första dagarna får de därför gå in om nätterna, för att successivt vänja sig vid utelivet, säger Anders Magnusson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om