800 000 hönor sitter i trånga förbjudna burar

Uppskattningsvis sitter 800 000 värphöns i trång, förbjudna burar. Merparten av de importerade äggen, främst från Finland, kommer från höns i burar som är förbjudna i Sverige.

Ägget i förgrunden är märkt med 2 SE 475, det betyder att värphönan fått gå fritt inomhus på en svensk anläggning som har nummer 475 och är möjlig att spåra.  FOTO: LISA OLAISSON

Ägget i förgrunden är märkt med 2 SE 475, det betyder att värphönan fått gå fritt inomhus på en svensk anläggning som har nummer 475 och är möjlig att spåra. FOTO: LISA OLAISSON

Foto: Lisa Olaison

Västervik2008-03-20 00:05
Men konsumenten har makt att styra över hönsens välbefinnande. "Om man vill att höns ska få gå fritt och sprätta, ha dagsljus, få ekologiskt foder och gå ute på sommaren, då är ekologiska ägg det självklara valet", skriver Konsumentverket i en broschyr som sprids lagom till påsk. Vi äter drygt 10 kilo ägg per person och år och allt fler konsumenter visar intresse för hur hönorna har det, men bara sex procent av de köpta äggen kommer från ekologisk produktion. - Jag är förvånad över att inte fler väljer KRAV-märkta ägg. Det finns ju ett samband mellan det val man gör i butiken och det liv som hönsen tvingas leva, säger Karin Lindell, Konsumentverkets generaldirektör. Det som skiljer ekologiska ägg från övriga är hur de producerats. Kvalitén är det ingen skillnad på. Ekologisk produktion medför bättre livsvillkor för hönsen och mindre bekämpningsmedel i naturen, då de ekologiska råvarorna till fodret odlas utan kemiska bekämpningsmedel. På grund av högre kostnader i produktionen är priset på ekoägg vanligtvis högre.
Fakta om värphöns
Ekologiska värphöns: Får vistas i dagsljus, gå fritt och sprätta, sandbada, ha sittpinne, rede att lägga ägg i och grovfoder att äta och sysselsätta sig med. Fodret består av minst 85 procent ekologiska råvaror. De får vara ute på sommaren. Utrymmet är 6-7 hönor per kvadratmeter. Eko-äggen är KRAV-märkta. Konventionella frigående värphöns: Går fritt inomhus på ströbädd, har sittpinne och rede. Ingen garanti att de har dagsljus. Utrymmet är max 7-9 hönor per kvadratmeter. Värphöns i godkända burar: Har sittpinne, rede, sandbad. Vistas inomhus. Ingen garanti att de har dagsljus. Sitter ofta trångt och får vara max 13-16 per kvadratmeter. Värphöns i gamla, förbjudna burar: Har ibland sittpinne, men ej rede och sandbad. Sitter trångt med 13-16 hönor per kvadratmeter. Ingen garanti att de har dagsljus. Producenterna är nu anmälda till åtal av Jordbruksverket. Merparten av de importerade äggen, främst från Finland, kommer från höns i oinredda burar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om