90-årig folkrörelse i tiden
Västerviks Koloniförening firade 90 år i helgen. På senare år har medlemsantalet minskat något, men eldsjälarna tror att de företräder en rörelse i tiden.
Gillar att odla. Holger Kanth, Sven Henriksson. Björn Hansson, Inger Krantz och Birger Nygren slår ett slag för koloniodlingen som hobby. "Rena hälsokuren", intygar de.Foto: Matilda Ahl
Foto:
Björn Hansson fyller i:
- Vi har flera medlemmar som är 80-90 år som är aktiva. Här får man röra på sig, man är ute i solskenet och så äter man nyttigt.
90-åringen firades på lördagskvällen med dans och supé på Bryggaren i Västervik.
När VT lite tidigare träffar företrädarna för den jubilerande föreningen visar sig koloniområdet på Kulbacken från sin allra soligaste och idylliska sida, men faktum är att föreningens födelse är förknippat med ett dramatiskt kapitel i Västerviks historia. Kolonilotterna skapades inte som någon mysig fritidssysselsättning, utan det var faktiskt en fråga om överlevnad:
Under andra världskriget rådde det livsmedelsbrist och 1917 drabbades Västervik av hungerkravaller.
Myndigheterna uppmuntrade kolonirörelsen som ett sätt att linda bristen på mat. I maj 1917 stod koloniområdet på Kulbacken klart med 28 lotter.
Sedan dess har kolonirörelsen växt i Västervik. I dag finns det fyra områden runt om i staden, och sammanlagt 135 lotter.
Däremot har föreningen märkt av en viss stagnation. Tidigare kunde man få stå i kö för att få en lott, men från början av 90-talet och framåt har det tvärtom stått lotter tomma. I dag finns det ett tiotal lediga lotter.
- I dag verkar ungdomarna nöja sig med att plocka grönsaker från frysdisken, säger Björn Hansson.
Samtidigt ser föreningen hur kolonirörelsen blomstrar i storstäderna. Medlemmarna är övertygade om att koloniodling är en rörelse som ligger i tiden, inte minst med tanke på det intresse som blossat upp för varifrån vår mat egentligen kommer, och intresset för giftfri odling.
Dessutom handlar koloniodling om långt mer än mat. Den sociala samvaron är en annan del.
- Vi brukar träffas här och äta frukost tillsammans på midsommarafton, berättar Inger Krantz, som har lott på Kulbacken.
Och även om koloniodling är en billig hobby så odlar få människor i dag av ekonomiska skäl. Föreningsmedlemmarna pratar istället om glädjen av att få äta de första egenodlade färskpotatisarna på sommaren, och det odlas inte bara grönsaker:
- Det odlas blommor, och några har till och med anlagt gräsmattor, säger Björn Hansson.
Tiderna har förändrats sedan föreningens födelse under hungeråren för 90 år sedan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!