Affärer på morgonkvisten

Morgonstund har guld i mund. Det tror åtminstone medlemmarna i affärsnätverket BNI i Västervik. Varje fredagsmorgon träffas 15 - 20 företagare för att hitta affärsmöjligheter. Modellen har varit så framgångsrik att man tittar på möjligheterna att starta något liknande i Gamleby.

Mat och affärer. 15-20 företagare träffas varje fredag för att äta frukost och hjälpa varandra att hitta kontakter. Gruppens egna mätningar visar att man lyckats göra affärer för miljoner på det här viset.Foto: Magnus Karlsson

Mat och affärer. 15-20 företagare träffas varje fredag för att äta frukost och hjälpa varandra att hitta kontakter. Gruppens egna mätningar visar att man lyckats göra affärer för miljoner på det här viset.Foto: Magnus Karlsson

Foto: Magnus Karlsson

Västervik2011-10-01 00:00

Klockan är sju på morgonen, runt femton företagare står och småpratar i lobbyn till Stadshotellet i Västervik. Snart är det dags för den gemensamma frukosten. I ungefär ett år har de träffats varje fredag. För några av dem betyder det en tidig start på arbetsdagen:

- Jag har inte lätt att komma upp tidigt, men jag har inte råd att stanna hemma, säger Pelle Svensson, som driver kontorsmöbelbutiken L2, när han hälsar de övriga välkomna.

Frukostträffarna på fredagsmorgnarna är inga trivselträffar vilka som helst. Det finns en strikt dagordning för vad de ska hinna med, och resultaten av träffarna följs noggrant upp. Enligt gruppens beräkningar har nätverkandet lett fram till affärer för 16 miljoner kronor under knappt ett år.

BNI står för Business Network International, och är ett amerikanskt koncept. Västervik är ett av 5 900 team runt om i världen. Ett team består av mellan 20 till 40 medlemmar.

- Medlemmarna väljs in. Man ska godkännas av de övriga medlemmarna, berättar Peter Hallberg, som till vardags jobbar i kvalitetscertifieringsföretaget NQA.

I ett team får det inte finnas företag som konkurrerar med varandra. En förutsättning för att träffarna ska fungera är att medlemmarna har fullt förtroende för varandra.

En annan hörnsten är uttrycket "giver´s gain", engelska för att "ge och få tillbaka". Ska man själv få ut något av träffarna, måste man vara beredd att bjussa på sitt eget kontaktnät och hjälpa andra medlemmar.

Efter några minuters mingel samlas deltagarna i en konferenslokal. Det är kombinerad frukost och föredragning. En efter en får deltagarna en minut på sig att presentera sig själv, och göra efterlysningar.

Anne-Marie Ericsson från NC-plast ger en kort bild av företaget som är underleverantör, så rundar hon av med att tipsa om att företaget kan hjälpa till i båtupptagningstider om någon skulle upptäcka skrovskador.

En annan av medlemmarna avslutar sitt anförande med att efterlysa tips på en bra ingång till ett av regionens storföretag.

Tanken är att om det finns medlemmar som redan har kontakt med storföretaget, ska man inte bara hjälpa till med ett telefonnummer, utan hjälpa till med rekommendationer.

Varje vecka får en medlem tid för en längre presentation - en "tiominutare". Dessutom är det inte ovanligt att medlemmar träffas på tu man hand, för att fördjupa samarbeten, eller hitta sätt att hjälpa varandra. Dessa "one to one" möten bokförs i teamet, liksom förmedlade kontakter och värdet på affärer som har kunnat ske tack vare teamet.

Varför är det så viktigt att registrera allt?
- Medlemmarna ska kunna se vad medlemskapet ger tillbaka, förklarar Peter Hallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om