Sju kvinnor kandiderade till posten som språkrör. Av politiska bedömare räknades Akko Karlsson ut på ett tidigt stadium. Valet kom att stå mellan miljöpartiets ekonomiska talesman Mikaela Valtersson och riksdagsmannen Åsa Romsson. Det blev den sistnämnda som tog hem en jordskredsseger med 68,5 procent av rösterna. Valtersson fick ungefär 20 procent av rösterna.
På tredje plats, med 4,8 procent av rösterna kom Akko Karlsson. När VT når henne över telefon är hon nöjd.
- Det har varit stort att bli nominerad, och det ligger inte så mycket prestige i att inte bli vald för mig. Den här processen har varit jättepositiv.
Akko blir dock kvar i partistyrelsen. På söndagen omvaldes hon som ordinarie ledamot.
Kongressen i Karlstad pågick från fredag till söndag. På fredagen fick kandidaterna presentera sig själva i korta treminutersanförande.
- Jag fick mycket cred efter mitt anförande. Det har varit jätteroligt, säger Akko Karlsson.
Till manligt språkrör valdes Gustaf Fridolin. Han var förhandsfavorit, och kammade hem inte mindre än 95 procent av rösterna.
De avgående språkrören, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, har varit era mest framgångsrika språkrör hittills. Miljöpartiet är nu tredje största parti, men längre tillbaka finns exempel på språkrör som inte fungerat bra tillsammans.
Är det ångestladdat att välja ersättare till en så framgångsrik duo?
- Nej, i dag finns det många fler miljöpartister som är kända för allmänheten. Det finns många fler med lång erfarenhet från positioner i riksdag, landsting och kommuner. Längre tillbaka var det mer osäkert att välja språkrör, svarar Akko Karlsson.
Hon beskriver en organisation som just nu verkar i medvind, med medlemstillströmning, och som jämfört med de tidiga åren mognat och vunnit trovärdighet.
Finns det en risk för att ni blir mindre gröna och mer gråa nu när ni vuxit upp?
- Ha, ha. Vi pratar faktiskt internt om i vilken utsträckning vi ska bli ett bredare parti, och risken för att vi då blir gråare, eller om vi ska bli ett frodigare och grönare parti.
Akko Karlsson säger också att det finns olika riktningar inom partiet - som delvis har med storstad och landsbygd att göra. Miljöpartisterna i storstaden har en annan teoretisk förankring, och är kanske mer kompromisslösa. Hon tar inställningen till kött som exempel.
- Där ser vi på landsbygden vilken betydelse köttproduktionen i landsbygden har till exempel för kulturlandskapet.