Aktern finns på Västerviks museum – nu kartläggs fören av dykare

Under onsdagen påbörjades en dykinsats med mål att kartlägga vraket Elefanten, beläget på havsbottnen utanför Kalmar. Senast man undersökte skeppet var på 1930-talet. Då bärgades akterpartiet som nu går att se på Västerviks Museum.

Internationella forskare kartlägger Elefantens akterparti.

Internationella forskare kartlägger Elefantens akterparti.

Foto: Kroum Bachvarov

Västervik2024-08-22 16:00

– Nu har vi börjat med att suga bort allt slam, det har samlats mycket sedan 30-talet, säger Veronica Palm, biträdande museichef på Västerviks Museum.

Under dykningarna kommer skeppet 3D-fotograferas av engelska experter. Så småningom kommer 3D-modellen att skrivas ut och ställas ut på Västerviks museum tillsammans med aktern. 

undefined
Del av modell av Elefantens akterparti.

Akterns konstruktion är väldokumenterad, nu ligger fokuset på fören. Elefanten byggdes samtidigt som skeppet Mars vars framparti har exploderat. Då Elefantens är mer intakt hoppas man att kunna öka förståelsen för hur båda skeppen byggdes med 1500-talets tekniker. Dykningarna kan vara värdefulla, inte bara för att Elefanten är i gott skick, den ligger också bara på åtta meters djup.

I samarbete med Södertörns högskola, flera forskare och marina företag har Västerviks Museum arbetat med utställningstemat "det marina 1500-talet" sedan 2012. Vraken Mars, Elefanten och Kraveln spelar huvudrollerna i arbetet.

undefined
När Mars sjönk byggdes ett ännu större skepp, Neptunus, här i Västervik. Vraket är sjönk troligtvis i Stockholmstrakten och Veronica tror inte att det någonsin kommer att hittas.
undefined
"Är det så att det kommer några nya föremål så kommer vi att bärga hit dem till museet", säger Veronica Palm.
undefined
Vraket ligger på åtta meters djup.

– Dessa skepp som byggdes här var störst på sin tid. Mars kan ha varit det största skeppet i hela världen, säger Veronica Palm.

Därför finns det ett internationellt intresse för båtarna.

– Det är till och med en internationell forskargrupp som hjälper till, säger Veronica.

Forskare från Southamptons universitet och Connecticuts universitet har rest till Kalmar. Veronica menar att den här typen av forskning är viktig för vår region då vi inte har närhet till något universitet.

undefined
Vrakdykningarna pågår mellan 19-28 augusti.
undefined
Då båten ligger på åtta meters djup är den mer tillgänglig än många andra vrak.
undefined
Senast man undersökte båten var på 30-talet. "Det är nästan 100 år sedan", säger Veronica Palm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!