Aktiva landstingspolitiker
De senaste dagarna har det formligen dråsat in frågor och interpellationer från landstingspolitikerna inför landstingsfullmäktiges sammanträde på onsdag i nästa vecka.
Lars Hamrin
Foto: Fotograf saknas!
Det handlar om hur man ska rekrytera personal inom olika vårdyrken, men även inom vissa geografiska områden. Hyrläkare från ett vårdbolag är en lösning, medan ett annat sätt att lösa personalproblem är att i större utsträckning bevilja vårdavtal med entreprenörer.
Hamrin frågar inom vilka områden Anders Henriksson kan tänka sig att teckna vårdavtal.
Lars Hamrin, som är fp:s gruppledare, vill även veta hur långt arbetet kommit med planeringen av den forskningsstiftelse landstingets socialistiska majoritet i höstas beslutade inrätta i landstingets regi.
Han frågar Johnny Petersson (v), ordförande i landstingets forsknings- och utvecklingsdelegation, hur inriktningen och upplägget för forskningsstiftelsen ska se ut samt hur stora medel landstingsmajoriteten tänker avsätta för detta ändamål.
Varför har något vårdavtal ännu inte skrivits för akupunktur för bröstcancerpatienter?
Den frågan ställer Anders Andersson (kd) som pekar på att avtalet skulle ha varit klart i god tid före nyår.
- Nu skriver vi vecka 8 och så vitt jag förstår finns inget vårdavtal skrivet ännu, säger han.
Redan i april 2006 beslutade landstinget att teckna ett fyraårigt vårdavtal med akupunktör. Detta för att kunna ge behandling till alla bröstcancerpatienter som drabbats av vallningar.
- Varför har inte detta beslut som rör kvinnor med bröstcancer blivit genomfört, undrar Anders Andersson.
Från kristdemokraternas Gudrun Brunegård har två interpellationer inkommit. Båda riktar sig till hälso- och sjukvårdsansvariga landstingsrådet Lena Segerberg och den ena lyder:
- Hur avser du garantera att specialistläkarmottagningarna i Vimmerby inte utsätts för inskränkningar framöver?
Brunegård oroas över att specialistsjukvårdens verksamhet åter satts under luppen i samband med budgetarbetet och är rädd för att man tänker spara pengar på den väl fungerande specialistläkarverksamheten i Vimmerby.
I interpellation nummer två tar Brunegård upp vad hon anser vara en försämring i habiliteringen för funktionshindrade.
- Enligt beslut i landstingsfullmäktige 2004 ska det finnas fyra fritidssamordnare inom habiliteringen i länet. Men nu avser habiliteringschefen att ändra de två tjänsterna i norra länet till en och en halv tjänst, för att i stället utöka på sjuksköterskesidan.
- Kan en enskild verksamhetschef verkligen ändra på ett beslut fattat av landstingsfullmäktige? Om den nya socialistiska majoriteten godkänner ett sådant förfarande, hur avser du då garantera likställighet i norra länet för de funktionshindrade, vad gäller deras behov av fritidssamordning?
Eva-Lena Fungmark (c) har skrivit en interpellation till landstingsrådet Ann Hellenborg, där hon frågar "Hur når vi ett tobaksfritt landsting?".
- Trots att det är allmänt känt att tobaksbruk bidrar till sjukdom, för tidig död samt stora kostnader för samhället så läggs bara en liten del av resurserna på förebyggande arbete. Det är viktigt att landstinget är ett föredöme som arbetsgivare och visar ansvar mot befolkningen i Kalmar län.
Yttersta ansvaret
Landstingsfullmäktige är landstingets högsta beslutande organ, med 67 politiskt valda ledamöter. Det är de som ytterst ansvarar för hur landstingets resurser ska fördelas.
Landstingsfullmäktige sammanträder vanligtvis fyra gånger per år. I november beslutar fullmäktige om budgeten och den treåriga plan som landstingets förvaltningar ska arbeta utifrån.
Landstingsfullmäktiges möten är öppna för allmänheten och vem som vill har rätt att komma och lyssna.
Landstingsfullmäktige sammanträder vanligtvis fyra gånger per år. I november beslutar fullmäktige om budgeten och den treåriga plan som landstingets förvaltningar ska arbeta utifrån.
Landstingsfullmäktiges möten är öppna för allmänheten och vem som vill har rätt att komma och lyssna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!