På akuten i Västervik var 82 procent av patienterna färdigbehandlade inom fyra timmar. Det är bäst i länet, och betydligt bättre än rikssnittet på 53 procent. Martina Sinai, chef på akutmottagningen, tror att det beror på "flödet i hela kedjan".
– Vi har ett bra samarbete med hälsocentralerna och sjukhuset har ett bra samarbete med kommunerna. Vi har en tradition av att jobba på det sättet.
Även i den nationella patientenkäten rankas akuten högt. I kategorin helhetsupplevelse är Västerviks akutmottagning på tredje plats i hela landet. Det gläder Martina Sinai.
– Klart man blir glad när man läser det. Att alla medarbetare gör sitt bästa varje dag för att ge bra vård ger bra resultat.
Vad är det som gör att Västervik hamnar så pass högt jämfört med andra sjukhus, tror du?
– Jag tror att vi på många sätt är ett lagom stort sjukhus med en lagom stor akutmottagning. Det är korta beslutsvägar och bra kommunikation mellan alla led.
Regionen har förbättrat sig jämfört med förra året, särskilt när det gäller kategorin "emotionellt stöd" och helhetsintrycket. Är det något ni jobbat specifikt med eller vad tror du ligger bakom förbättringen?
– Nej, det är såna saker vi jobbar med hela tiden, som vi alltid lyfter.
Det är 662 patienter i länet som svarat på enkäten, hur stor vikt ska man lägga vid en sån här mätning?
– I Västervik var det runt 200 personer och en svarsfrekvens på 35 procent, vilket är ungefär i paritet med resten av landet. Det är för låg svarsfrekvens för att dra för stora växlar på det. Men samtidigt ligger vi alltid i topp i sådana här mätningar, och det säger ju något.
I ett pressmeddelande som regionens politiska ledning skickat ut flaggar man samtidigt för att akutmottagningarna i länet står inför utmaningar i och med en åldrande befolkning. Därför arbetar man just nu med att "förbättra flödena" och se till att patienterna får rätt vård på rätt plats, i rätt tid. Det kan till exempel handla om att patienter med mindre akuta besvär i första hand får hjälp på hälsocentralen. Enligt Martina Sinai är det något som kan avlasta akutmottagningarna – men också göra det lättare för patienterna.
– Är man patient kan det ibland vara svårt att veta var man ska vända sig.