Äldre är ofta undernärda och riskerar att dö i förtid

Varannan äldre person som kommer till akuten på Västerviks sjukhus är i riskzonen för undernäring och hos inneliggande äldre patienter är siffran skrämmande 98 procent. Varför äldre äter så dåligt och vad man kan göra åt det tas upp på onsdagen vid föreläsningar på Bryggaren.

Legitimerade dietisterna Lorentz Rüetschi, till vänster, och Anders Sandström i den så kallade Nutritionsgruppen (näringslära) på Västerviks sjukhus betonar vikten av att så tidigt som möjligt upptäcka alla äldre som äter för dåligt.

Legitimerade dietisterna Lorentz Rüetschi, till vänster, och Anders Sandström i den så kallade Nutritionsgruppen (näringslära) på Västerviks sjukhus betonar vikten av att så tidigt som möjligt upptäcka alla äldre som äter för dåligt.

Foto: Karin Hertz

Västervik2011-03-02 00:00

- Trista siffror visar på behovet att snabbt ingripa mot det växande problemet med undernäring hos äldre, vars konsekvenser blir förlängda vårdtider, ökad risk för komplikationer och en ökad dödlighet, säger legitimerade dietisterna Anders Sandström och Lorentz Rüetschi i Nutritionsgruppen på Dietistmottagningen vid Västerviks sjukhus. Nutrition betyder näringslära.

- Vi måste mycket tidigare bryta denna ofta snabbt accelererande, negativa spiral. Har den gamla ätit dåligt under lång tid, och gått ned sig alltför mycket, är det jättesvårt att få upp dem igen när de kommit till på sjukhus.

På onsdagen ska 130 personal från kommuner och landsting i Kalmar läns norra delar vara åhörare under en halvdag med föreläsningar, med "Undernäring hos äldre" i fokus. Arrangör är Nutritionsgruppen vid Västerviks sjukhus. Ett stort antal experter medverkar.

Det inte matbrist som är orsak till undernäringen. I stället är det bristande aptit. Aptit kan påverkas av tugg- och sväljproblem. Struplocket fungerar sämre hos äldre och maten hamnar ofta i fel strupe.

Muntorrhet, läkemedel, sjukdomar och svårigheter att aktivera och röra sig kan vara andra orsaker. Även psykosociala faktorer som ensamhet och nedstämdhet försämrar matlusten.

- Den näringsrika mat hemtjänsten levererat blir stående i kylskåpet och man tar en smörgås och en kopp kaffe i stället. Det blir enklast så och det är ändå inte roligt att sitta ensam och äta, säger Lorentz Rüetschi som berättar att många äldre kan sitta inne en hel vinter på grund av snö och halka.

Alt börjar med att den äldre kanske inte mår riktigt bra. Aptiten blir sämre och man börjar äta dåligt. En tilltagande undernäring gör att immunförsvaret sätts ned och man blir lättare infekterad. Då äter den äldre ännu sämre, blir ännu svagare och tappar kanske livslusten och slutar till sist helt att äta.

Lukt- och smaksinnet försämras i en åldrande kropp, varför äldres mat måste vara extra smakrik och vällagad. Ett bra tips är att äldre träffas och lagar mat tillsammans. Och samtidigt får några trevliga timmar ihop.

- Kosten ska anpassas till den enskildes behov. Även äldre är individer och har olika behov, framhåller Anders Sandström.

- Verktygen att få äldre att äta bra finns redan men används inte alltid, säger Lorentz Rüetschi.

- För personal som träffar en äldre varje dag kan det vara svårt att se en successiv viktminskning. Därför kan en frekvent vägning vara bra.

Under onsdagen betonas också vikten av att samtliga i vårdkedjan arbetar tillsammans.

- Det måste bli bättre kommunikation mellan personal inom kommun och landsting om de äldres undernäring. Vi ska vara ett enda lag, inte två. Och så vore det bra om även kommunerna, och inte bara sjukhusen, kunde ha dietister, säger dietisterna Anders Sandström och Lorentz Rüetschi.

Lite hull

En generell uppfattning i vårt samhälle är att det är sunt att vara smal och farligt att vara överviktig. När det gäller äldre människor är det dock tvärtom. Det är bättre med några kilo mer än ett par kilo för lite. En äldre människa ska inte tveka att äta grädde, fett, godis, chokladmousse och andra energirika saker. Det är bara bra.

Äldre bör ha ett BMI (Body Mass Index) över 22. Mellan 25 och 30 är det allra bästa. Ett alltför lågt BMI ökar risken att dö.

Undernäring hos äldre kostar, förutom lidandet för den enskilde, samhället miljarder kronor i ökade vårdkostnader med mera.

Jämfört med normalviktiga äldre så stannar undernärda mycket längre tid på sjukhus och löper tre gånger så hög risk att få tillstötande komplikationer under operation.

I landstingstingsplanen har nu undernäringen lyfts in som ett av sex fokusområden för att uppnå Sveriges säkraste sjukvård 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om