Äldre ska få rehabilitering hemma

Rehabilitering i hemmet är något som Västerviks kommun vill satsa mer på, så att de äldre kan bo kvar hemma längre.

Maritha Månsson från Östersunds kommun har lång erfarenhet av att utveckla rehabilitering i hemmet. Under två dagar har hon föreläst om detta i Västervik.

Maritha Månsson från Östersunds kommun har lång erfarenhet av att utveckla rehabilitering i hemmet. Under två dagar har hon föreläst om detta i Västervik.

Foto: Ingrid Johansson-

Västervik2010-01-21 17:40
Under två dagar har kommunens hälso- och sjukvårdsverksamhet haft seminarium på Biostaden i Västervik, med 200 deltagare, de flesta anställda inom vård och omsorg.Föreläsaren, Maritha Månsson, är medicinskt ansvarig i Östersunds kommun.Östersund var en av de kommuner som tog över hemsjukvården från landstinget redan vid Ädelreformen 1992. Kommunen har haft rehabilitering i hemmet i tio år.Västerviks kommun erbjuder de gamla att få rehabilitering på de särskilda boendena och på Annagården, som har 30 korttidsplatser och åtta växelvårdsplatser (en typ av korttidsplatser).- Men tanken är att man inte ska behöva komma till Annagården, utan att man ska kunna öva i sitt hem, på de verkliga förutsättningar man har där, säger Marie Schmid, verksamhetschef för hälso- och sjukvården.Eftersom kommunen nu har hand om hemsjukvården, anser hon att det även behövs rehabilitering i hemmet.Sedan september pågår ett projekt i Ludvigsborgs hemtjänstområde i Västervik, där en arbetsterapeut och en sjukgymnast har anställts för att jobba med hemrehabilitering, ihop med personal från hemtjänsten.Vad tycker de gamla?
- De få som man har hunnit göra utvärdering på, har varit positiva, säger Marie Schmid.Hon hoppas att hemrehabilitering på sikt ska kunna införas i hela kommunen.- Många, men inte alla, har en önskan att få komma tillbaks i hemmiljön och vara som innan man var sjuk, eller vad det nu är som har hänt.Maritha Månsson förklarade varför det är så bra att träna just i hemmet.- Har man en liten smal trapp upp, så är det ju den man ska träna på.Finessen är alltså att man kan anpassa träningen efter den miljö som personen sedan ska bo i, så att man vågar bo kvar hemma.Östersund har fortfarande korttidsplatser, men inte för rehabilitering, utan som trygghetsboende.- Korttidsplatser måste finnas. Men vi ska inte bygga upp träningsplatser på institution, för det är ett landstingsansvar, säger Maritha Månsson.
Hemrehabilitering
Vid hemrehabilitering får den behövande hjälp med träning och rehabilitering i hemmet. Olika yrkesgrupper - som sjukgymnaster, arbetsterapeuter, distriktssköterska och undersköterskor - kommer hem till den behövande för att ge stöd på bästa sätt. Yrkesgrupperna arbetar tillsammans, vilket har gjort arbetssättet framgångsrikt.I Östersunds kommun ges hemrehabilitering till personer från 20 år och uppåt, men många tillhör gruppen äldre invånare.Källa: Östersunds kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om