Äldreomsorgen öppnar för digitala tjänster

En väg till större frihet? Eller svårt, krångligt och opersonligt? E-tjänster är nu på väg in i äldreomsorgen, men åsikterna om dess nytta varierar.

Socialförvaltningen i Västervik vill ha in synpunkter från äldre och anhöriga om e-tjänster.

Socialförvaltningen i Västervik vill ha in synpunkter från äldre och anhöriga om e-tjänster.

Foto: Anders Steiner

Västervik2013-11-19 16:52

I Västerviks kommun vill socialförvaltningen via webben nu ha in synpunkter på vilka slags tjänster som skulle kunna vara lämpliga att göra tillgängliga på nätet och i hemtjänsten. På nationell nivå har man sedan flera år tillbaka undersökt och påbörjat utvecklingen av e-tjänster och e-hälsa.

Socialchefen Jörgen Olsson menar att sådana tjänster kan vara att lämna information och ansöka om till exempel hemtjänst.

Att modernisera olika delar av arbetet har varit på gång ett tag, det handlar om olika tekniska lösningar, både för anställda och för de äldre.

– Vi utvecklar redan i dag ett system för de anställda där tidsregistrering hos de äldre ska gå att göra genom mobiltelefonen istället för att lägga tid på onödig administration.

Det handlar också om så kallad e-hälsa, en beteckning där bland annat olika tekniska innovationer som kan hjälpa till i vardagen hamnar. Jörgen Olsson berättar att man i Västerås har kommit långt med flera av dessa, bland annat fast och rörlig bildtelefoni och nattillsyn via webbkamera. Han menar att sådana innovationer kan öka självständigheten för de som använder sig av dem och att de är upp till individen om man vill använda sig av dem. Frivillighet är grunden.

– Cirka 50 personer i kommunen har nattlig tillsyn där hemtjänsten går in och tittar till att allt är bra. Med en webbkamera skulle man kunna kontrollera läget utan att skicka ut personal och utan att störa nattsömnen för de äldre.

Han berättar också om en dörröppnare som kan hjälpa dem som har svårt att ta sig till dörren för att öppna och utvecklar resonemanget om en duschrobot som skulle kunna hjälpa till med hygienen.

Finns det inte en risk att det mänskliga interaktionen går förlorad i det här?

– De här hjälpmedlen kan aldrig ersätta den mänskliga kontakten, det sociala fortsätter man med genom att träffas och umgås på vanligt sätt. Men att kunna duscha själv är det nog många som hellre klarar av på egen hand. Det innebär större frihet för kunden.

Bland de äldre på dagverksamheten Vapengränd tycker flera att digitalisering kan vara ett bra sätt att förenkla vardagen för personal och brukare. Men personliga kontakter och möten måste ändå stå i centrum även i framtiden.

Birgit Jonsson, 74 år, har arbetat som sekreterare på kommunen och är van att använda datorer. För egen del ser hon inga problem med att samhället blir allt mer digitaliserat. Men hon poängterar också vikten av att den digitaliserande framfarten inte får skjuta undan de personliga mötena som finns inom vården. – Det där med webbkameran, att övervaka någon via en skärm, det tror jag inte på. Det tycker jag låter överdrivet, säger hon. Tage Nilsson, 84 år, är allmänt skeptisk. Han tycker att datorer är trams.Men hans fru brukar använda dator, berättar han.

– Jag vet inte vad hon använder datorn till heller, jag har aldrig frågat, datorer ... det är inget för mig, vet du.

Vad är det?

E-tjänster och e-hälsa bygger på att man kan göra ärenden och kontroller via internet.

E-tjänster kan till exempel vara fylla i blanketter och sköta olika sorters administration med sin dator.

E-hälsa handlar om olika hjälpmedel och kontroller som kan styras och utföras via dator och internet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om